Köntös László: TGM-nek fogalma sincs a népről

TGM újra kinyilatkoztatta a maga igazságát, ítélkezett és megmondta a tutit. Kár, hogy közben köszönőviszonyban sincs a néppel, a nemzettel. Köntös László reakcióját szemlézzük.

Megint megkaptuk a magunkét Tamás Gáspár Miklóstól, az erkölcsi utópiák rettenthetetlen hazai prófétájától – summázta a helyzetet Köntös László, aki a Reposzton arról írt: TGM, mint egy mai Savonarola, válogatás nélkül szórja tüzes nyilait szinte mindenkire, kormánypártokra és ellenzékiekre egyaránt, miközben ítéletet hirdet. Szerinte társadalmunk egy (szó szerinti idézet következik) gigantikus erkölcsi hulla.

Köntös azonban úgy látja, a filozófus kritikája leginkább saját eszmei háttérországára vonatkoztatható, hiszen „gondolkodásából szerintem hajszálpontosan kibontakoznak egy olyan világképnek az alapvonalai, amely Európát szinte napjainkig uralja, de amely mára kétségtelenül válságba került”. 

A szerző rámutat, TGM a ’89-es, alkotmányos fordulatot valamiféle romlatlan állapotnak látja, amelyet a rosszak, gonoszak később kompromittáltak, amit csak kevesen képviseltek tisztességesen, s amely így végül megbukott. Jött helyette az autoriter rendszer, a posztfasiszta rezsim – ez lenne az Orbán Viktor kormányzásával azonosítható, sötét, borzalmas időszak, amelytől a TGM-hívőknek illik rettegni, sőt, jajveszékelni. Mentségére annyi legyen mondva, hogy a mai magyar ellenzék szalonképtelenségét, ügyetlenségét és butaságát pontosan látja. 

Azt azonban már nem írja le – teszi hozzá Köntös László –, hogy az ellenzék folyamatos kudarcai oda vezethetők vissza, hogy az a világkép, amelyet képviselnek, nem tudja igazán megérinteni a magyar társadalmat. 

Érdekes módon TGM-ben fel sem merül, hogy azt az eszményi társadalmat, amelyet ő a rendszerváltozás után még felépíthetőnek tartott, s amelynek szerinte megvoltak a tisztességes képviselői, ebben az országban sokan egyáltalán nem a szabadság kiteljesedéseként élték meg, hanem éppenséggel egy új ideológiai diktátum megjelenését látták benne – így Köntös, aki megállapítja azt a hiányosságot is, amely elfelejti, hogy rendszerváltozás után beköszönő neoliberális diktátum a nemzet eszméjével nem tudott mit kezdeni. 

Köntös László rámutat: az Orbán Viktor által felépített rendszer nem azért eredményes, mert jól működik a közvélemény félrevezetése, hanem azért, mert olyan tartalmakat fogalmaz meg, amelyekkel az emberek igen nagy része azonosulni tud. 

Ezek a tartalmak a nemzeti identitás, a függetlenség, a szuverenitás talaján szökkennek szárba.

– Abban pedig, hogy TGM ismét posztfasisztázik egy sort, nincs semmi újdonság. A rendszerváltozás óta hozzászoktunk ahhoz, hogy aki nemzetről és kereszténységről mer beszélni, az szükségszerűen „posztfasiszta” lesz. Antal Józseffel az élen – jegyzi meg Köntös. 

A Reposzt szerzőjének helyzetértékelése ezen a héten is abszolút találó: 

„TGM-nek ugyanaz a baja, mint a mai balliberális világképnek: miközben népképviseletről beszél, fogalma sincs a népről. Ha aztán legnagyobb döbbenetükre megszólal a nép, akkor az maga a két lábon járó fasizmus, avagy, ahogy ma szemérmesen hívják: populizmus.”

Köntös László írása teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Képünk forrása a Facebook.

Iratkozzon fel hírlevelünkre