Washington után Szentendrén építenek az egyetemisták

Április 3-a és 7-e között rendezték meg a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítást Budapesten. A Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozott be.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Construma építőipari kiállítás megnyitóján a fővárosi Hungexpo vásárközpontban 2019. április 3-án. MTI/Balogh Zoltán

A megnyitón György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára is részt vett. Elmondta, az elmúlt években az építőipar nagyon jól teljesített.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország 2030-ra bekerüljön az Európai Unió top 5 országa közé, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. A cél elérésében fontos szerepet játszik az emberek életminőségének emelése, amely együtt jár az épített környezet minőségének fejlesztésével – mondta György László.

Szerkesztőségünk ellátogatott a kiállításra, ahol a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) standjánál személyesen is megtekinthették az arra látogatók a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny makettjeit.

Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben ugyanis idén Szentendre nyerte el a nemzetközi Solar Decathlon Europe rendezési jogát.

A kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A versenyt eddig világszerte tíz alkalommal rendezték meg, első alkalommal az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban.

A versenyzők nem csak terveket készítenek, hanem az aktuális döntő helyszínén meg is építik a kiválasztott pályaműveket. Ennek eredményeképpen egy látogatható kiállítótér és „mintaház park” jön létre, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.

Az egyetemi csapatok a világ minden tájáról jelentkezhetnek, a benyújtott mintaháztervek közül pedig nemzetközi szakmai zsűri bírálata alapján választják ki azokat a nevezőket, akik pályaművükkel részt vehetnek a versenyen.

A versenyt Szentendrén 2019. július 12-27. között rendezik meg, a versenyzőknek ebben a két hetes időszakban kell megépíteniük a tervezett házakat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre