Molotov-koktélokat dobtak a keresztények házaira, több nőt megvertek a muszlim támadók

Egyiptomban április 23-án, majd április 26-án több száz muszlim vonult az utcára és támadt keresztényekre, először Al-Fawakher, majd Al-Koum Al-Ahmar faluban. A feldühödött falusiak a hírek szerint azért indították a támadásokat, mert a keresztények engedélyt kaptak új templomuk felépítésére. A támadók házakat gyújtottak fel, tönkretettek egy kulcsfontosságú kutat, többeket bántalmaztak.

Az Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), amely egy egyiptomi emberi jogi szervezet, azt állítja, hogy az egyiptomi biztonsági szolgálatok tudtak a feszültségekről, mégsem védték meg a keresztények otthonait a muszlimok támadásától.

A kopt ortodox egyház lelkészei négy nappal az első támadás előtt értesítették a biztonsági szolgálat tisztviselőit arról, hogy egyre erőteljesebb a keresztényekkel szembeni ellenségeskedés

– írta április 29-én kiadott közleményében az EIPR.

Április 20-án Al-Fawakherben muszlim falusiak Molotov-koktélokkal támadtak három házra, válaszul arra a meg nem erősített hírre, hogy egy kopt házát istentiszteletre akarják használni – tették hozzá.

A biztonsági szolgálatok nem avatkoztak be a támadások megelőzése érdekében, mielőtt azok bekövetkeztek volna, annak ellenére, hogy előzetesen tudtak a feszültségekről és a felekezeti uszításról – szögezte le a szervezet.

 Al-Fawakherben április 23-án este fél 11-kor tömegek voltak az utcákon, a levegőbe lövöldöztek, és iszlám jelszavakat skandáltak.

Téglákkal és kövekkel, Moloton-koktélokkal támadtak a keresztények otthonaira. Azokat a házakat, amelyeket nem gyújtottak fel, kifosztották. Több keresztény nőt megvertek. A támadásról készült videók később kikerültek az egyik közösségi oldalra, a bejegyzés mellett olyan hozzászólások jelentek meg, miszerint a támadások a keresztények ellen irányultak, akik “templomot próbáltak építeni a faluban”.

Az EIPR összefoglalója szerint a keresztények elleni támadás Al-Koum Al-Ahmarban április 26-án, nem sokkal az iszlám déli ima után kezdődött, amikor is a keresztényellenes jelszavakat skandáló tömeg gyülekezni kezdett az utcákon. Végigvonultak a keresztény városrészeken, kövekkel törték be a keresztények házainak ajtajait, ablakait.

Majd a helyi evangélikus egyház által egy imaház építésére elkülönített telekre mentek, ahol megsemmisítették az ott tárolt építőanyagokat.

Az evangélikus gyülekezet 2000-ben vásárolta meg a telket egy templom számára, de eddig sikertelenül próbálták megszerezni a szükséges engedélyt, egészen 2023-ig. Januárban, miután a gyülekezet megkapta az engedélyt az épület felépítésére, nagyjából 100 falubeli gyűlt össze a helyszínen, hogy megakadályozza az építkezést.

Forrás: christianpost.com, hitradio.hu

Címlapkép: A feldühödött falusiak a hírek szerint azért indították a támadásokat, mert a keresztények engedélyt kaptak új templomuk felépítésére. Forrás: X közösségi oldal

Iratkozzon fel hírlevelünkre