Programok gyerekeknek és szülőknek a Néprajzi Múzeumban pünkösdtől gyereknapig

Pünkösdi tematikus tárlatvezetéssel, a MÉTA-BABA foglalkozás részeként szülő-gyermek programmal, zenével, játékkal és alkotással teli élménydús gyereknappal várja a látogatókat 2024. május 17. és 26. között a Néprajzi Múzeum. Mindezzel a közösségek hete rendezvénysorozathoz is csatlakoznak – közölte szerkesztőségünkkel a múzeum.

A MÉTA-BABA programsorozat pénteki foglalkozásán arról beszélgetnek a jelenlévő szülőkkel, hogy az újonnan alakult család határait hogyan tartja tiszteletben a környezetük – írták.

Május 18-án pünkösdi tematikus kurátori tárlatvezetésre kerül sor az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című kiállításban, melynek fókuszában a hétköznapok sorából kiemelkedő ünnepek társadalmi vonatkozásai állnak, a tradíció szerinti ünnepélyes megjelenés és gesztusok, valamint a falura jellemző presztízsfogyasztás jellemzőiről is szó lesz.  

Május 22-én a Néprajzi Múzeumban kap helyet a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia a Közösségek Hete 2024 részeként.

Május 24. és 26. között a gyerekek kerülnek a középpontba. Május 24-én, a MÉTA-BABA foglalkozásán a résztvevők a baba közelségének megélésével és a baba jelzéseinek olvasásával fognak foglalkozni.

Május 26-án Amazónián és Kalotaszegen át, alkotva, mesélve, zenélve, ritmusrobbanást, színkavalkádot okozva hozza el a múzeum a gyereknapot. A vasárnapi színes programsorozat remek lehetőséget nyújt, hogy a család legnagyobb és legkisebb tagjai minőségi időt tölthessenek el együtt.

A brémai muzsikusok zenés mesejátékon keresztül kelnek életre, a családok hangszereket próbálgathatnak a nádidudától kezdve a bendzsóig egy interaktív játszóházban, a Játszóház Projekt által 50 abbahagyhatatlan társasjátékot próbálhatnak ki a gyerekek és a szülők.

Az „Ez állati jó lesz!” mottó jegyében 2024. május 20-án kezdetét veszi a 8. Közösségek Hete, melyre országszerte közösségi programok szervezésével készülnek a múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek. A május 26-ig tartó rendezvénysorozat a közösségi értékekre, a közösség megtartó erejére és a társadalmi felelősségvállalás kiemelkedő szerepére hívja fel a figyelmet – olvasható a kezdeményezést bemutató honlapon.

Címlapkép: pillanatkép a Néprajzi Múzeum egyik kézműves foglalkozásáról. Fotó: Incze László

Iratkozzon fel hírlevelünkre