Miben segítenek minket az Anyakulcsok?

Amíg a legtöbb édesapának az okozhat gondot, hogyan tud jól kapcsolódni gyermekéhez, addig az édesanyáknak ez általában ösztönösen szokott sikerülni. Annál nagyobb gondban vagyunk viszont akkor, amikor csemeténk bizonyos életszakaszokban – természetes módon – elkezd eltávolodni tőlünk. Hogyan tudjuk gyermekünket egészségesen és fájdalommentesen elengedni, támogatni az önállóságában? Ebben nyújt számunkra hathatós segítséget Süvegesné Rudan Margit és Süveges Gergő új könyve, az Anyakulcs.

Be kell vallanom, kicsit meglepődtem, amikor kézhez kaptam Süvegesné Rudan Margit és Süveges Gergő legújabb könyvét, az Anyakulcsot, amely már alcímében sem árul zsákbamacskát, hiszen a könyv borítóján nekünk szegezi a kérdést: Hogyan engedjük el lépésről lépésre gyermekünket?

Hogyan lesz ebből anyák napi könyvajánló, hiszen három gyermekes édesanyaként nagyon is tisztában vagyok vele, milyen érzelmi hullámvasút elengedni gyermekeinket, akik egykor az anyaméhben szinte egyek voltak velünk?

Tudom, milyen az üres ház, amikor a legkisebb is elment óvodába, és egyelőre csak elképzelni tudom, milyen lesz majd amikor már csak a partvonalról figyelhetem, milyen döntéseket hoznak az élet fontos meccsei során, abban bízva, hogy megfelelően felkészítettem őket a váratlan fordulatok és kudarcok elviselésére.

Ám a könyvet olvasva rájöttem, hogy nem is adhatnánk egy édesanyának szebb ajándékot anyák napjára, mint a kulcsot gyermekéhez és önmagához. Az anya-gyermek kapcsolat szükségszerű és elengedhetetlen velejárója az elszakadás, és minden nagy kincs, ami megkönnyíti és segíti ezt az életen át tartó folyamatot. Mert valóban nem mindegy, hogy az elengedés érzelmileg megterhelő és nehéz élethelyzeteit egyedül, a sötétben tapogatózva, vagy éppen hathatós szakmai segítséggel tesszük meg, tudva, hogy problémáinkkal és érzéseinkkel nem vagyunk egyedül.

Abban valószínűleg minden szülő és minden édesanya egyetért, hogy a legjobbat szeretné a gyermekének, ám amikor ez a “legjobb” összeütközik a mi személyes véleményünkkel, vagy éppen nehéz érzéseket kelt bennünk, akkor nem könnyű jó döntéseket hozni. Ráadásul minden család, minden gyermek, és természetesen minden szülő más és más, éppen ezért sokszor az általunk ismert és megélt sémák, “modellek” sem alkalmazhatóak minden élethelyzetben.

Az Anyakulcs éppen azért hiánypótló, mert nem kész megoldásokat szeretne az olvasó szájába rágni, hanem olyan alapelveket mutat be, amelyek mindenkit a saját helyzetében (és a gyermek bármely életkorában!) segítenek majd abban, hogy a kérdéses szituációban jó döntéseket hozzon. Teszi mindezt úgy, hogy közben elindít minket egy fontos önismereti úton, amelyen szülőként is érdemes végigmennünk, hogy ráismerjünk: hosszú távon nem csupán gyermekünket, de önmagunkat is megajándékozzuk azzal, hogy bizalommal teli felnőtt kapcsolatot alakítunk ki egymással.

A szerzőpáros négygyermekes házaspár, tapasztalt tanácsadó és seítő szakember, maga is átélte és kívülről is látja azokat a nehéz helyzeteket, amelyekbe a legtöbb szülő gyermekével belekerül. Éppen ezért bátran támaszkodhatunk rájuk, amikor az egészséges elengedés három kulcsfogalmát, az önállóságot, szabadságot és a felelősséget mutatják be nekünk érzelemgazdag példákkal illusztrálva. 

Bátran induljunk el velük az elengedés sokszor fájdalmas, ám mégis szükséges és szép útján, amelynek a végén olyan gyümölcsökre lelhetünk, mint saját értékeink és vágyaink felismerése az anyaságon túl, valamint gyermekeink önálló személyiségének megszületése és kibontakozása!

Raj-Czefernek Léna

Süvegesné Rudan Margit – Süveges Gergő: Anyakulcs

Harmat Kiadó, 2024.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre