Az elmúlt években egymillió őslakos keresztény hagyta el Irakot

Az iraki káld pátriárka hatodik éve tölti be hivatalát, ebből az alkalomból üzenetet tett közzé, amelyben mérleget von a káld egyház nehézségeiről, kezdeményezéseiről és reményeiről.

A keresztények számos kihívással kell, hogy szembenézzenek

Az elmúlt években az iraki nép kivándorlása következtében egymillió őslakos keresztény hagyta el az országot. Louis Raphael Sako bíboros szerint az egyik fő lelkipásztori kihívást a Moszulból és a Ninivei-síkságról elmenekült lakosság gondozását jelentette – ezeket a területeket foglalták el az Iszlám Állam dzsihadistái. A menekültek tízezreinek több, mint három éven át csak nehéz körülmények között tudták a lelkipásztori és anyagi szükségleteit biztosítani. A pátriárka üzenetében kiemeli a szekták gyűlöletkampányát, akik az erőszakra és a keresztények házainak elfoglalására uszítottak. Mint írta, egyes keresztény politikusokkal is meggyűlt a bajuk, mivel személyes érdekeiket helyezték előtérbe és nem törődtek a keresztény lakosság akaratával.

A remény jelei mutatkoznak a káld egyházban

A pozitívumok között sorolja föl Sako bíboros a patriarkátus anyagi rendeződését, a liturgia megújítását, a káld liga megalakítását, valamint egy vallásközi párbeszéd bizottság felállítását a szunniták, síiták, jazidik és mandeusok között. A Ferenc pápa által bíborossá kreált pátriárka szerint azok illetik kritikával a bagdadi patriarkátust, akik nem képesek elviselni a káld egyház újjáéledését és azt a ragyogó szerepet, amit helyi és globális téren betölt, az elmúlt hat esztendő minden kihívása dacára.

 

(Forrás: Fides Missziós Hírügynökség, Vatikáni Rádió)

Kép: abouna.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre