New York: egyértelműen döntéspárti az új törvény

A hazai közbeszédben is vitákat gerjesztett New York állam új törvénye, amely a várandósság 24. hete után is lehetővé teszi az abortuszt. A javaslat támogatói nem is rejtették véka alá döntéspárti mivoltukat, az általuk ünnepelt jogszabály azonban életekbe kerül.

Az elmúlt napokban a hazai nyilvánosságban is nagy port kavart New York állam új törvénye és egymásnak feszültek életpártiak, valamint a nők döntési jogát preferálók. Merthogy az új Reproduktív egészségügyi törvény lehetővé teszi a magzatok 24. hét után történő abortálását is. A vészharangot megkondítókkal szembeni leggyakoribb érv, hogy a magzatgyilkosságot az állami jog továbbra is gyilkosságként értelmezi, valamint az, hogy a 24. hét után csak abban az esetben hajtható végre a művi terhességmegszakítás, amennyiben a várandósság az anya egészségét veszélyezteti. A helyzet azonban ennél lehangolóbb.

Történt ugyanis, hogy a tagállam törvényhozói végül kivették az emberölés minősített eseteinek felsorolásából a magzati élet ellen irányuló, 24. hét utáni cselekményt, amely máris jogos aggodalmakat szül. Ezen felül az anya egészségének védelme nehezen megfogható gumiszabállyá változott, amennyiben ennek fogalmi keretei nem kerültek tisztázásra – tehát kimerítheti akár a mentális egészség fogalmát is, valamint megkönnyíti az abortuszra hajlandó orvos és a gyermekét elvetetni szándékozó “édes”anya összekacsintását. A megfoghatatlan “anya egészségének védelme” mellett a törvény pedig kimondottan lehetővé teszi az abortuszt egészen a születésig. 

A demokrata párti politikusok által szorgalmazott – most pedig felállva ünnepelt – törvény valójában nyíltan döntéspárti, bár támogatói ezt nem is rejtették véka alá. Liz Krueger szenátor szerint “az abortusz mélységesen személyes kérdés”. A szenátus többségi vezetője – itthon úgy mondanánk: frakcióvezetője –, Andrea Stewart-Cousins a CBS-nek nyilatkozva pedig azt hangsúlyozta: “mi itt New Yorkban azt mondjuk, ez a nők döntésének hatáskörébe tartozik”. (Hogy az apákkal mi a helyzet, amikor gyermekük életéről kell döntést hozni, a politikus nem taglalta.) Az ügyet a hazai közbeszédbe emelő S4C.News idézte a törvényt, amely kimondja, hogy “minden állapotos egyénnek alapvető joga van ahhoz, hogy vagy a terhességet válassza, hogy életet adjon egy gyermeknek, vagy az abortuszt”. A minden állapotos egyén kategóriába pedig mindenki beletartozik, függetlenül attól, “állapotának” hányadik hetében jár. 

Bartos Lídia Lelle, a 777 életvédelemmel foglalkozó bloggere közben arra hívta fel a figyelmet: a 24. után már életképes a baba a méhen kívül is, tehát, ha megszületne, élhetne. Következésképp nem szükséges, hogy a halálával járjon az anya életveszélyének a megszüntetése. 

Az utolsó pillanatig végezhető abortusz az első Bush-kormányzat idejéig engedélyezett volt, a republikánusok szigorítottak a jogszabályon az élet védelme érdekében. Később az Obama-adminisztráció lazított jelentősen a szabályozáson szövetségi szinten, a tagállamokra bízva a részletszabályok megalkotását – mondja a vasárnap.hu-nak Puskás Balázs, a konkrét üggyel már a hónap közepén foglalkozó S4C.News főszerkesztő-helyettese. Egyetértve a bloggerrel rámutat; sokkal valóságosabb lenne, ha a törvény az anya közvetlen életveszélye esetén engedélyezne beavatkozást, ám hangsúlyozza: ebben az esetben is lehetne császármetszést alkalmazni, tehát egyszerre menteni meg mindkét életet. “Ez se nem bonyolultabb, se nem hosszadalmasabb, mint abortuszt végezni kritikus pillanatokban” – mondja.

Az állam kormányzója, az önmagát egyébként katolikusnak valló Andrew Cuomo egyébként már 2014-ben kiadta az életpártiak útját, mondván, a konzervatív életvédőknek nincs helyük New York államban. Ezek a konzervatív életpártiak – vélhetően egyikük sem Cuomo elhivatott szavazója – elfogadását követően is kritikákkal illetik a törvényt, amely értékelésük szerint számos késői abortuszhoz vezet majd. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre