„Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül”

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc kéziratának tanúsága szerint a költő 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását.

A magyar kultúra megünneplésének gondolata ifj. Farsang Árpád zongoraművésztől származik, aki így nyilatkozott akkor: „Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, valamint a világ kultúrájának.

Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.

Az évfordulót országszerte ünneplik; ezek a megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy megálljunk egy pillanatra és figyelmünket évezredes hagyományainknak szenteljük.

Színvonalas kulturális programok országszerte

A mai napon országszerte megemlékezések zajlanak a jeles nap alkalmából, az ötletesebbnél ötletesebb rendezvények is a magyar kultúra sokszínűségéről adnak tanúbizonyságot.

Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban ma a látogatók egész nap megtekinthetik a Himnusz kéziratát, valamint az azt megzenésítő Erkel-kottát. E helyszínen ma egy Szendrey Júliáról szóló konferenciát is megrendeznek, illetve a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításról kerekasztal beszélgetést is tartanak. A Hagyományok Házában a Fölszállott a páva című műsor legjobb fénykép-összeállítását láthatjuk, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban pedig az idén 75 éves Gaál János bútorfestő kiállítását tekinthetjük meg.

Szintén a fővárosban a legnagyobbak előtt személyesen is leríhatjuk tiszteletünket a mai napon: a Fiumei úti sírkertben ingyenes sétákat szerveznek. Olyan személyiségek nyugszanak itt, mint például József Attila, Ady Endre, vagy Radnóti Miklós.

Szentendrén ma Himnusz-flashmobbal készülnek, míg Szegeden az irodalmi estek, kiállítások, vers- és prózamondó versenyek, koncertek és színházi előadások kerülnek előtérbe. A Tisza menti városban már tegnap elkezdődtek a programok: a MASZK Egyesület HétFü programsorozata keretein belül Pintér Béla és Társulata vendégszerepelt Fácántánc című produkciójával, amelynek főszerepében Csákányi Esztert láthatták a nézők. A mai napon Varró Dániel és Molnár György tart zenés irodalmi estet az IH rendezvényközpontban.

Makón, az Espersit házban a Mátyás királlyá koronázásának 555. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás látható, Kiskőrösön Aknay János Útközben című kiállításával ünnepelnek január 22-én a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban.

A mai napon nem csak határon innen ünneplünk: Székelyföldön több helyen már múlt héten megkezdődött az ünnepi programsorozat. Szombaton Marosvásárhelyen Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékát mutatták be magyarországi és erdélyi művészek. Gyergyószentmiklóson a magyarországi Kiscsillag együttessel tölthetik a magyar kultúra napját az érdeklődők: a művelődési ház színháztermében kedden 19 órától muzsikál Lovasi András és zenekara.

A Duna Televízió a Család-barát című műsorában ma az Országos Széchényi Könyvtárból közvetít, ahol többek között beszélgetés hangzik el a Himnusz születéséről. Az M5 kulturális csatorna munkatársai napközben a fővárosban három meglepetéshelyszínen rendhagyó órákat vezényelnek le gyerekeknek és ezekből a nézők több bejátszást is láthatnak napközben.

A nap zárásaként tökéletes program lehet a 21:50-kor az M5 csatornán kezdődő János vitéz című rajzfilm, melynek a nézők a felújított változatának bemutatóját tekinthetik meg.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre