A béremelkedés területén is előrelépés tapasztalható

Magyarország a béremelkedést tekintve is egyre jobban teljesít, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt két évben mintegy 26 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az országban - mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Volner János szerint azonban a tőkeerős nemzetközi vállalatok nyomottan tartják a magyar béreket.

A Mi Hazánk párt forgalomlassítást tervez január 22-én, nyolc helyszínen, mert úgy véli, hogy a kormány nem tesz meg mindent a bérek területén. Szerintük a kormány nem képviselte a multikkal folytatott tárgyalásai során a magyar emberek érdekeit, a tőkeerős nemzetközi vállalatok pedig nyomottan tartják a magyar béreket, miközben lényegesen többet is tudnának fizetni.

Eközben a Pénzügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy a kormány által kezdeményezett hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a versenyszférában és a közszférában is folyamatosan emelkednek a keresetek. A megállapodás értelmében 2017-ben a minimálbér 15, a szakmunkás garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt, 2018-ban pedig ebben a két kereseti kategóriában újabb 8, illetve 12 százalékos béremelés történt.

Bodó Sándor kiemelte, euróban számolva a magyar bruttó minimálbér a visegrádi országok (V4) között a cseheket követő legmagasabb növekedést érte el 2017-ben és 2018-ban. Ugyanebben az időszakban a keresetek vásárlóerő paritásának a növekedését tekintve Magyarország állt az élen a V4-országok között.