Mitől családbarát egy munkahely?

Az év eleji tervezési időszak lehetőséget ad arra, hogy számba vegyük, mitől lehetne még hatékonyabb a szervezetünk, a munkavégzés, milyen átalakításokra lehet szükség a jó/megfelelő eredmények elérése érdekében. Ebben a dolgozók motivációs szintjének, elkötelezettségének óriási szerepe van, amit nagyban javíthatnak olyan családbarát kezdeményezések a munkahelyen, amelyek gyakran még pénzbe sem kerülnek, csak egy kis odafigyelés kell hozzájuk.

Családbarátnak lenni ma már trendi, de pontosan mit is jelent ez egy munkahely esetében?

Semmiképpen sem azt, hogy egy családbarát munkahelyen kevesebbet kellene dolgozni vagy kisebb teljesítményt kellene felmutatni, sőt. A családbarátság a munkahely szintjén annyit jelent, a vezetők figyelembe veszik, hogy a dolgozóknak van családjuk, magánéletük, vannak családi kötelezettségeik is, és csak akkor teljes az életük és akkor nyújtanak jó teljesítményt, ha ez a két terület, a munka és a család egyensúlyban van. Persze ez nem jelenti azt, hogy időnként egyik vagy másik irányba ne tolódhatnának el az arányok, hiszen nemcsak a munkahelynek kellene családbarátnak, hanem a családnak is munkabarátnak kell lennie, de összességében mégis az egyensúly a lényeg.

Konkrét intézkedések, munkaszervezési módszerek szintjén ez mit jelent? A 2012 óta zajló Családbarát Munkahely pályázat nyertesei több választ is adnak erre. A pályázati programok között nagyon gyakori volt a motivációs hatású, közösségépítő, családot is bevonó események szervezése; a gyermekek tanítási időn kívüli felügyeletének megoldása, például nyári táborok szervezésével, illetve a gyermekek napirendjéhez igazodó munkaidő-kedvezmények. Emellett egyre inkább megjelennek a képzések; a rekreációs lehetőségek biztosítása vagy az atipikus foglalkoztatási formák bevezetése (távmunka, részmunka, osztott munkakörök, csúsztatott munkavégzés stb.).

Az biztos, hogy a „családbarátsághoz” és a humanisztikus szervezeti kultúrához jó adag bizalom és kellő rugalmasság kell a munkaadó és a munkavállaló részéről egyaránt, de ahogy több kutatás is kimutatta, a családbarát munkahelyeken dolgozók sokkal lojálisabbak, és egy-egy családbarát gesztusért cserébe jóval nagyobb teljesítményre képesek, mint a rugalmatlanabb keretek között dolgozó társaik. A dolgozók megtartása érdekében tehát érdemes egy kicsit a családbarát megoldások felé mozdulni, mert ami rövid távon hátrányosnak tűnhet, az hosszú távon igenis kifizetődő.

Fűrész Tünde