WWF kamukampány

2018. november 15-28 között a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) aláírásgyűjtésbe kezdett a Csarna-völgyi kisvasút felújítása ellen.

Állításuk szerint a kemencei Kisvasutak Baráti Köre Egyesület az Ipoly Erdő Zrt.-vel szövetkezve új vasútvonalat építene a védett Csarna-völgybe, amely elüldözné a területen megtelepedő védett állatokat.

Tájékoztatásuk szerint: „a Börzsöny északi részén terül el Magyarország legnagyobb háborítatlan erdőterülete, a Csarna-völgy. A fokozottan védett, 1000 hektáros vadon ritka növény- és állatfajoknak ad otthont. A többek között a hiúz, fekete gólya, uráli bagoly, parlagi sas vagy foltos szalamandra élőhelye azonban veszélyben van! Legnagyobb érintetlen erdőnk csendjét hamarosan munkagépek zaja verheti fel, az 5 meglévő börzsönyi kisvasút mellé ugyanis most a völgybe is kisvasút épülhet. A gyalogosan bárki által látogatható, sérülékeny vadon területén helyreállíthatatlan károkat okozhat a beruházás.”

Szó se volt új vasút építéséről

Végül a tiltakozók a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését is megakadályozták, így sosem derül majd ki, mekkora természeti károkat is okozna a minivasút tönkrement pár kilométernyi pályaszakaszának rendbetétele, vagy hogy okozna-e egyáltalán. Ugyanis nem új vasút építéséről, hanem a meglévő felújítását tervezték.

Pongrácz János László kemencei polgármester a PestiSrácok.hu megkeresésére elmondta, a médiában megjelent megtévesztő retorikával szemben a Fekete-völgy árvízi rombolása előtt száz évig folyamatosan üzemelő kisvasút miatt sem az állatvilág, sem a növényvilág nem szenvedett különösebb károkat.

Majd hozzátette: „a kemenceieket leginkább az zavarja, hogy a mesterségesen felduzzasztott hecckampányban inkább az indulatok, mintsem az észérvek érvényesültek.”

Elvárnák, hogy egy rezervátumban éljenek

A polgármester szerint a kisvasút a helybélieknek óriási lehetőség lenne, vagy legalábbis lett volna, hiszen Kemence gyakorlatilag peremvidékre szorult, a magyar-szlovák határ, illetve a Börzsöny közé.

Pongrácz János László úgy látja, a Börzsöny lábánál fekvő település lakóitól sokan elvárnák, hogy egy rezervátumban éljenek. Azonban amellett, hogy a természet közvetlen közelében élve hagyományosan is óvják környezetüket Kemence lakói, szeretnének élni a környék adta lehetőségekkel, és tisztességesen megélni.

„Óriási környezeti terheléssel csak az riogat, aki még életében nem utazott a kisvasúttal, és nem ismeri a Börzsöny erdőségét” – tette hozzá a polgármester.

A teljes cikk itt olvasható

Iratkozzon fel hírlevelünkre