’56-os megemlékezések az országhatáron túl

Megkezdődtek az 1956-os forradalom hősi halottjaihoz kötődő megemlékezések.

Világszerte tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából azokban az országokban, ahol magyar közösségek élnek. Külföldön sok helyen élnek ötvenhatos menekültek és leszármazottaik, a becslések szerint a forradalmat követően mintegy

kétszázezer magyar hagyta el az országot.

Számukra és az ő leszármazottaik számára október 23-ának a megünneplése a nemzeti összetartozás és az anyaországhoz való kötődés kifejezésének is fontos szimbóluma. Az 1956-os forradalom után a legtöbb menekült az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban, Svájcban és Franciaországban telepedett le, így a megemlékezés kiemelkedő kulturális esemény ezen országok magyar közösségei számára. Ugyanakkor nem mellékes az sem, hogy azokban a külhoni magyar közösségekben is kiemelkedő fontosságú esemény az ’56-ról való megemlékezés, ahova csupán kisebb számban jutottak el ’56-os emigránsok. Áttekintésünkben ezen megemlékezések múltját és jelenét vesszük sorra, s azt tárjuk az olvasó elé, hogy mennyire sokféle módon őrzik a külhoniak ötvenhat emlékét.

A Párizsban, 1957-ben alakult 1956-os Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága idén már 61. alkalommal rendezi meg programját. 1957 óta hagyomány Brüsszelben is, hogy kezdetben fáklyákkal, ma már gyertyákkal vonuljanak az Ismeretlen Katona emlékművéhez. 

A forradalom szemtanúival szerveznek találkozót a németországi Hannoverben és a svájci Genfben, az angliai Southend on Sea-ben pedig bemutatják az 56-osok emlékeit feldolgozó kétrészes dokumentumfilmet, a “Life after Operation Whirlwind”-et. Novemberben több francia települést, így Lyont és Grenoble-t is felkeresi a Nizzában élő legendás “piros kabátos lány”, Kozmovszky Edina, akiről fotó készült, ahogy fiatal lányként a Magyar Rádió erkélyén lengeti a magyar zászlót, és aki október 23-án a diákok 14 pontját olvasta be a rádióban.

Hasonlóan széleskörű az események felhozatala a tengerentúlon is. Az argentíniai Buenos Airesben ugyancsak ’57-től tartanak magyar nyelvű megemlékezéseket, Kanadában – Edmontontól Ottawáig – szintén az 50-es évek óta róják le évről-évre kegyeletüket azok előtt, akik életüket áldozták a szabadságért. Az idei ünnepi programok keretében a kanadai Niagara Fallsban megtekinthető a ‘The Hungarian Exodus’ című mozgókiállítás, mely az 1956-ban Kanadába érkező magyarok történtét dokumentálja, személyes visszaemlékezések és dokumentumok alapján. Az ausztráliai Melbourne-ben az 1956-os melbourne-i olimpia magyar vonatkozású eseményei kerülnek idén a fókuszba, San Franciscóban pedig idén is megtartják az 1957 óta hagyományként élő, a forradalomra emlékező Serlegvacsorát. 

A Kárpát-medencei szórványmagyarság körében szintén számos eseményt szerveznek. Brassóban a helyi templom udvarán egy fiatal mártír kopjafáját koszorúzzák meg, Fogarason pedig felelevenítik, hogy miként haladtak el a község mellett az orosz tankokat szállító vonatok. Prágában a Ghymes együttes ad ünnepi koncertet, ’56 és a ’68-as prágai tavasz emlékére. Kétnapos kirándulást szerveznek Bosznia-Hercegovinában, filmvetítéseket Fiumében, emléktáblát avatnak a szerbiai Temerinben, Varsóban pedig a Varsói Egyetem Magyar tanszéke pedig több európai tanszék diákjainak bevonásával egy közös ismeretterjesztő társasjáték-estet és filmvetítést rendez. 

Több megemlékezésre Magyarországról is várnak hivatalos vendéget, így például Szilágyi Péter miniszteri biztos a chicagói, clevelandi és detroiti magyarság körében tesz látogatást a forradalom évfordulóján, Grezsa István miniszteri biztos pedig Kanadában – Edmontonban és Torontóban – találkozik a helyi magyar közösségekkel és számos ünnepi programon részt vesz.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre