Ferenc pápa elítélte a rendellenességgel születendő gyermekek abortálását

Ferenc pápa nemrég egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó vatikáni konferencián beszélt arról, hogy énközpontú kultúrában élünk, ahol a fogyatékkal élő csecsemők meg sem születhetnek. Az egyházfő beszédében helytelenítette, hogy az anyaméhben fejlődő rendellenességgel születendő magzatokat abortálják.

A Catholic News Agency beszámolója szerint a pápa arra is felhívta a figyelmet, hogy az „eldobhatóság kultúrája” könnyen „a halál kultúrájává” válik, ha az emberek azt hiszik, hogy „haszonelvű és funkcionális kritériumok alapján meg tudják állapítani, egy életnek van-e értéke, és érdemes-e az életre”.

Rámutatott, hogy ezt a jelenséget napjainkban különösen az élet két végpontján tapasztalhatjuk:

„a fogyatékossággal élő meg nem született gyermekeket elvetetik, míg az élet végéhez közeledő időseket „könnyű halállal”, azaz eutanáziával halálba segítik.

„Minden embernek joga van méltósággal élni és integráltan fejlődni. Még akkor is, ha ez az élet nem produktív, ha bizonyos korlátokkal született vagy fejlődött, de ez semmiképpen nem csorbíthatja emberi méltóságát. Azt a méltóságot, amely nem a körülményeken, hanem lényük belső értékén alapszik” – mondta Ferenc pápa az Apostoli Palotában április 11-én.

Az egyházfő azt is hangsúlyozta, hogy „a sebezhetőség és a gyarlóság az emberi létállapot velejárója, és nem csak a fogyatékkal élők jellemzője”.

Szerinte „az eldobhatóság kultúrája” elleni küzdelemhez szükség van a “befogadás kultúrájának” előmozdítására, vagyis a „társadalmi összetartozás” kötelékeinek összekovácsolására és megszilárdítására.

A pápai beszéd azért is különös jelentőséggel bír, mert közvetlenül a frissen kiadott püspöki nyilatkozat, a Dignitas Infinita vagyis „Végtelen méltóság” című dokumentum után született, amely az emberi élet értékét állítja a középpontba, és elítéli az abortuszt. 

Forrás: Lifenews.com

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre