A középkori stílusban épült Szent György-templom új orgonáján több száz évvel ezelőtti hangzást is meg lehet szólaltatni

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megáldotta a debrecen-józsai Szent György-templom új orgonáját. Az új hangszer olyan  képes akár autentikusan több száz évvel ezelőtti hangzást is megszólaltatni a középkori stílusban épült templomban.

Palánki Ferencnek megyéspüspöki beiktatása (2015. november 14.) után az első jelentős eseménye volt az akkor újonnan felépült Szent György-templom felszentelése (november 22-én). A megyéspüspök a szentmise elején elmondta, hogy mindig örömmel érkezik az egyházközség alkalmaira, ünnepeire. Különösen kedves volt számára és büszkeséggel töltötte el a templom szomszédjában lévő Szent György Óvoda óvodásainak a szentmise elején bemutatott rövid műsora. A főpásztor homíliájában „Az igazi szőlőtőről” szóló evangéliumi részletről elmélkedett.

Jézus azért jött el erre a világra, hogy megdicsőítse az Atyát. „Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek” (ld. Jn 15,1-8)

– idézett püspök atya az elhangzott evangéliumból és hozzátette, hogy a bőséges termés a szeretet gyümölcsei, és ezeket csak akkor tudjuk megteremni, ha valóban tanítványai leszünk Jézusnak. Hogyan kövessük Jézust? Megjegyezte, nagy a kísértés arra, hogy a dicsőségben, a hatalomban kövessük őt, amikor megmutatja isteni hatalmát a csodatettei révén. A kenyérszaporítás után Jézus elküldi a tanítványait a túlsó partra, mert az apostolok szerettek volna ottmaradni, még egy kicsit sütkérezni abban a sikerben, hogy Jézus ötezer embert jóllakatott. De Jézus azt mondja, hogy nem evilági sikerekre kell törekedni – emelte ki a megyéspüspök.

Jézus követésében nap mint nap föl kell vennünk az élet nehézségeit, a keresztjeinket. „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen.” (Mt 16,24) Ki, vagy mi a mindennapi kereszt? Azok, akik mellettünk élnek, akiket szeretünk. Sokszor vannak nehézségek, súrlódások.

– fogalmazott Palánki Ferenc, majd Szent Pál apostol szavait idézve így szólt: „Viseljétek el egymást szeretettel” (Ef 4,2). Az eredeti szöveg szerint: „Szenvedjétek el egymást szeretettel.”

A másik ember bizony keresztet rak a vállunkra, de soha nem szabad elfelejteni, hogy Jézus bennünket nem a szenvedésre ítél, hanem arra hívott meg, hogy hasonlítsunk őrá, tanuljunk meg igazán szeretni. Úgy tudjuk megteremni a szeretet gyümölcseit, hogy ingyen, feltétel nélkül megtanulunk szeretni.

– hangsúlyozta a megyéspüspök, hozzátéve, Jézus nem azért szeret bennünket, mert jók vagyunk, hanem hogy jók legyünk. Kiemelte, sokszor belefáradunk ebbe a szeretetbe, de erre Jézus azt mondja: „maradjatok bennem”, miként a szőlőtő kiárasztja az éltető nedvet a szőlővesszőkben, tőlem is úgy fogjátok kapni a kegyelmet, a segítséget, az életet.

Ez nehéz, de szeretet nincs áldozat nélkül. Amikor meghozzuk az áldozatot szeretetből, akkor megkapjuk annak örömét, és azt a megelégedettséget, hogy Istenhez tartozunk. Isten szeret bennünket és az ő szeretetét tudjuk lehozni erre a földre.

– mondta Palánki Ferenc. Szent György vértanúságáról elmondta, bennünk is sokszor föléled a gonosz, a sátán, az istenellenes erő, és ezt le kell győzni. Ezért jövünk a templomba, áldozunk, imádkozunk, hogy belőle merítsünk erőt.

Szent György vértanú ünnepén azt ünnepeljük, hogy benne Krisztus győzött. Barsi Balázs atya azt mondta, csak vértanú üdvözül. Szerinte kétféle vértanú van: az, aki a történelemben egy adott helyen, adott időben odaadja az életét a hitéért, a másik féle vértanú pedig az, aki nap mint nap odaadja az életét mások szolgálatára. Minden nap meghal önmagának, hogy másokért élhessen.

– jegyezte meg. A megyéspüspök emlékeztetett, Horváth János atya ezen a napon, április 28-án, a 70. születésnapján átlépett a kapun. Kiváló pap és fehér vértanú volt. Minden nap azért élt, hogy a rábízottak közelebb kerülhessenek Istenhez.

Hálásnak kell lennünk a vértanúkért, és azokért, akik tanúságot tesznek Krisztus jelenlétéről, az ő szeretetéről életük minden napján. Hozzájuk kell hasonlítanunk, és erre kell törekednünk. Saját erőből nem megy, de Isten erejével, kegyelmével együttműködve nap mint nap le tudjuk győzni az önzést, és meg tudjuk valósítani a szeretet új, nagy és örök parancsát

– zárta elmélkedését Palánki Ferenc . A Szent György-templom búcsúja szeretetvendégséggel zárult.

Forrás és fotók: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre