Az EU püspökei: Az abortusz soha nem lehet alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) ezzel teljesen ellentétes kijelentést tett, miszerint az abortusz soha nem lehet alapvető jog.

A 336 szavazattal, 163 ellenében és 39 tartózkodás mellett elfogadott, nem jogalkotási jellegű állásfoglalásban a szöveget támogató EP-képviselők leszögezték:

az abortuszhoz való jogot az EU Alapjogi Chartájában is rögzíteni kell.

Véleményük szerint az EU Alapjogi Chartájának 3. cikkét módosítani kellene annak érdekében, hogy kimondja: “mindenkinek joga van a testi autonómiához, valamint ahhoz, hogy szabadon, tájékozottan, teljeskörűen és egyetemesen hozzáférjen a szexuális és reproduktív egészséghez és jogokhoz, valamint az összes kapcsolódó egészségügyi szolgáltatáshoz megkülönböztetés nélkül, beleértve a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést is”.

A szövegben sürgették a tagállamokat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es iránymutatásainak megfelelően teljes mértékben dekriminalizálják az abortuszt, illetve szüntessék meg az abortusz előtt álló akadályokat.

Felszólították Lengyelországot és Máltát, hogy helyezzék hatályon kívül az abortuszt tiltó és korlátozó törvényeiket és intézkedéseiket.

Az állásfoglalás megemlíti azt is, hogy a gyógyszeres abortusz Szlovákiában és Magyarországon nem legális, továbbá 2022 szeptemberében Magyarország rendeletet fogadott el, amelynek értelmében az abortuszt kérelmező nőknek kötelező meghallgatniuk “magzatuk szívhangját”.

Az állásfoglalást megszavazó EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy “a világban, így Európában is jelentősen megnövelték a genderellenes és az abortuszt ellenző csoportok finanszírozását”, ezért felhívták az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésre álló eszközt használjon fel annak biztosítására, hogy a nemek közötti egyenlőség és a nők jogai, köztük a reproduktív jogok ellen küzdő szervezetek ne részesüljenek uniós finanszírozásban  – tették hozzá.

Homlokegyenest ellenkező állásfoglalást tettek az Európai Unió Püspökei

Az abortusz jogának az EU Alapjogi Chartájába való felvételéről szóló április 11-i brüsszeli szavazás előtt a COMECE ismételten kijelentette, határozottan ellenzik a javaslatot, és helytelenítik a kényszerítő ideológiákat.

Egy emberi lény minden helyzetben és a fejlődésének minden szakaszában mindig szent és sérthetetlen

– erősítették meg az európai püspökök nyilatkozatukban.

Rámutatnak továbbá, hogy amint ez a meggyőződés eltűnik, az emberi jogok védelmének szilárd és tartós alapjai is megszűnnek.

A püspökök nyilatkozata a „Dignitas infinita”, a Hittani Dikasztérium dokumentumának közzététele után jelent meg, amely az abortuszt „súlyos és sajnálatra méltó” gyakorlatként írja le.

COMECE: „anyának lenni semmiképpen sem jelent korlátozást a személyes, a társadalmi és a szakmai életben”. A képen Ferenc pápa és egy áldott állapotban lévő asszony. Forrás: Facebook/Vatican News

A COMECE nyilatkozatának címe: „Igen a nők és az élethez való jog előmozdítására, nem az abortuszra és egy ideológia erőltetésére”.

A püspökök a dokumentumban kifejezték elkötelezettségüket amellett, hogy egy olyan Európáért dolgoznak, ahol a nők szabadon élhetik meg anyaságukat, ajándékként maguk és a társadalom számára, és ahol

„anyának lenni semmiképpen sem jelent korlátozást a személyes, a társadalmi és a szakmai életben”.

Figyelmeztettek, hogy az abortusz előmozdítása és könnyebbé tétele ellentétes irányban halad a nők és jogaik valódi előmozdításával”, és a püspökök megismételték, hogy

az abortusz soha nem lehet alapvető jog.

A püspökök nyomatékosították, hogy „még a mai korunkban is teljes erővel és világosan ki kell jelenteni, hogy a meg nem született élet védelme szorosan összefügg minden más emberi jog védelmével”. Ha valaki képtelenné válik a meg nem született életet felbecsülhetetlen értéknek tartani, akkor az emberi jogok védelmének alapjai mindig „a hatalom múló szeszélyeinek lesznek kitéve” – idézték az európai püspökök a Dignitas infinita vatikáni dokumentumot.

Javasolták, hogy az Európai Unió „tartsa tiszteletben a tagállamok eltérő kultúráit és hagyományait, valamint nemzeti hatásköreiket”, és „nem kényszeríthet másokra sem határain belül, sem azon kívül ideológiai álláspontokat az emberi személyről, a szexualitásról, a nemről, a házasságról és a családról”

Forrás: MTI, facebook.com/vaticannews.hu

Címlapkép: Az EU püspökei: Az abortusz soha nem lehet alapvető jog. A képen Ferenc pápa és egy kisgyermekes család. Forrás: Facebook/Vatican News 

Iratkozzon fel hírlevelünkre