„Jézus megmenti az embert és átlényegíti fájdalmát” – Ferenc pápa beszéde a Pápai Biblikus Bizottsághoz

Ferenc pápa audiencián fogadta a Pápai Biblikus Bizottság tagjait, köztük Martos Levente Balázs püspököt. Az éves plenáris ülésen a betegség és a szenvedés bibliai értelmével foglalkoztak.

Ezekben a napokban tartotta plenáris ülését a Pápai Biblikus Bizottság, mely a betegség és a szenvedés bibliai szempontjaira irányítja figyelmét. Ferenc pápa megvallotta, hogy szívén viseli ezt a témát, majd felhívta a figyelmet két kulcsszóra: az együttérzés és az inklúzió, vagyis a be- és elfogadás.

Az első, az együttérzés visszatérő és jellemző viselkedése az Úrnak, aki törékeny és rászoruló emberekkel találkozik. A pásztor nélkül utat kereső nyáj, az éhező és elgyötört tömeg, a betegek kívánságai, mind nagy együttérzésre indítják Jézust. Ez pedig közelségben nyilvánul meg, és általa Jézus azonosítja magát a szenvedőkkel: „Beteg voltam és meglátogattatok” (Mt 25,36). Mindez egy fontos szempontot tár fel előttünk: Jézus nem magyarázza a szenvedést, hanem lehajol a szenvedőkhöz.

– hangsúlyozta a pápa, hozzátéve, nem úgy közelíti meg a fájdalmat, hogy általánosan buzdít és meddőn vigasztal, hanem felfogja a drámát és bevonódik.

Jézus megmenti az embert és átlényegíti fájdalmát. Krisztus átalakította fájdalmunkat azáltal, hogy egészen magáévá tette: átérezte és felajánlotta mint a szeretet ajándékát. Nem adott könnyű válaszokat miértjeinkre, hanem a kereszten tette magáévá a mi nagy miértünket. Jézus kézzel tapintja az emberi szenvedést, alázattal, szelíden, békésen, hogy a megtestesült Isten nevében hozza el megváltó és konkrét támaszának közelségét. Kézzel érintve, nem elméletileg

– jegyezte meg a Szentatya. Az inklúzióval kapcsolatban úgy fogalmazott, bár ez nem bibliai kifejezés, jól megmutatja Jézus stílusának kiemelkedő jegyét: azt, hogy elindul megkeresni a bűnöst, a tévelygőt, a kirekesztett, megbélyegzett embert, hogy mindenki bejusson az Atya házába.

Ez a fajta magatartás az osztozást hozza magával. Ahogy Jézus jót tett az emberekkel és meggyógyította a betegeket, úgy azt parancsolta tanítványainak is, hogy vegyék gondjaikba a betegeket és áldják meg őket az ő nevében, ezáltal osztozzanak vigaszt hozó küldetésében. A szenvedés és a betegség tapasztalata által az egyháznak az a hivatása, hogy együtt haladjon a keresztény és emberi szolidaritásban, elismerve közös törékenységünket megnyissa a párbeszéd és a remény lehetőségeit.

– mondta Ferenc pápa arra buzdítva, irgalmas szamaritánusként ne hagyjuk a kirekesztés társadalmát építeni, hanem lépjünk oda az elesett emberhez és segítsük fel őt, és ezáltal tegyük közössé a jót.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2024. április 3-án.
MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre