Latorcai Csaba: A sporttól és a pihenéstől, ne az energiaitaloktól legyenek fittek a gyerekek

Azt látjuk, és azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok 18 év alatti kiskamasz, sőt serdülő fiatal szinte már üdítőitalként fogyasztja az energiaitalokat, pedig kutatások garmadája mutatja, hogy ez káros az egészségre – mondta a Vasárnap.hu kérdésére Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető alelnöke, parlamenti államtitkár.

Mint ismert, két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven aluliaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

Nacsa Lőrinc és Hollik István benyújtotta az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot

Ezzel kapcsolatban Latorcai Csaba portálunknak elmondta, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt és képviselői konzultáltak az érintettekkel, szülői szervezetekkel, pedagógus szervezetekkel, orvosszakmai szervezetekkel, például a gyermekkardiológusokkal, és mindannyian azt mondták, hogy

18 év alattiak számára kifejezetten és súlyosan káros az energiaitalok rendszeres fogyasztása.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus korábban kifejtette a kérdésünkre, hogy a túlzott energiaital fogyasztás a fiataloknál könnyen mentális problémákat okozhat, majd legutóbb a Kontraszt podcast videónkban hangsúlyozta, hogy a kávé és az energiaital nem ugyanaz:

A kávé és az energiaital nem ugyanaz – Hal Melinda klinikai szakpszichológussal a kiskorúak koffein fogyasztásáról

A kereszténydemokrata politikus rámutatott, hogy más uniós országokban – Lengyelországban, Romániában – is meglépték már azt, amit most a KDNP törvényjavaslata kezdeményez idehaza.

Itt az ideje, hogy Magyarországon meghozzuk azt a döntést, aminek értelmében ugyanúgy, ahogy a hasonlóan káros alkoholtermékeket sem vásárolhatják meg 18 éven aluliak, úgy a jövőben energiaitalt se lehessen eladni 18 év alatti személyeknek

– mondta Latorcai Csaba, s hozzátette: “ez is egy lépés gyermekeink egészségvédelme terén, és ez is egy lépés abban, hogy segítsük a fiatalokat egészséges életet élni”.

Latorcai Csaba megjegyezte, hogy a törvényalkotás a kereszténydemokrata logikában mindig az ultima ratio, azaz az utolsó lépés elve szerint működik. Ennek kapcsán arról beszélt, hogy továbbra is szükséges egyeztetni a szülőkkel az energiaitalok kérdésében.

“Fontos, hogy kialakítsuk a megfelelő együttműködést a szülőkkel, hogy a szülőket is edukáljuk, mert sokan nincsenek tisztában az energiaitalok káros hatását illetően, különösen a serdülő gyermekek egészsége vonatkozásában. Tehát fontos, hogy konzultáljunk a szülőkkel, hogy lehetőség szerint ne adjanak 18 év alatti gyermekeiknek energiaitalt. Ne az energiaitaloktól legyenek fittek, hanem attól, hogy kipihenik magukat, hogy sportolnak, hogy közösségben élnek” – fogalmazott a KDNP ügyvezető alelnöke.

Ficsak: Fontos lépés az energiaitalok kiskorúaknak eladását tiltó törvényjavaslat – A szülők is egyetértenek

Címlapkép: Latorcai Csaba a Kereszténydemokrata Néppárt ügyvezető alelnöke, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fotó forrása: Facebook/Latorcai Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre