„Energia abúzus” – fiatalok az energiaitalok bűvöletében

Miközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelemfelhívó plakátkampányt folytat az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítása érdekében, és Rétvári Bence miniszterhelyettes is felkarolta az ügyet, az egyik budai kerületben tartott szemétgyűjtési akció elkeserítő képet mutat arról, hogy az emberi szemét (ráadásul az eldobált szemét!) mekkora hányadát teszik ki az energiaitalos dobozok hazánkban. Főként a fiatalok élnek ezzel az élénkítő módszerrel, noha régóta ismert, hogy az energiaitalok fogyasztása megnöveli a különböző kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét, rendszeres fogyasztásuk függőséghez vezet, ráadásul hosszú távon a pszichés állapotunkra is hatással lehetnek ezek a szerek. A veszélyekről és megoldási lehetőségekről kérdeztük Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatóját, aki egyetemi oktatóként több szemszögből is rálát a problémára.

Nem csak az energiaitalok, hanem a különböző cukros üdítőitalok fogyasztása is nagyon nagy mértékben előfordul a fiatalok körében – tudtuk meg a szakértőtől, aki elmondja, hogy az egyetemen szinte alig lát olyan fiatalt, akinek inkább ásványvizes palack van a padján. Ez pedig oda vezethető vissza, hogy minél kisebb korban találkozik valaki ezekkel a cukros italokkal (amelyeknek az energiaital egy speciális kategóriája), annál könnyebben szokik rá a későbbiekben ezek fogyasztására.

Ahhoz, hogy az energiaitalok hatását és a hozzájuk való vonzódást, illetve a kialakuló függést megértsük, kicsit távolabbról érdemes ránézni a problémára- véli a szakember, aki arra figyelmeztet, hogy a kisgyermekeknek egyáltalán nem szabad cukros üdítőt adni. Ezeknek az édes leveknek ugyanis komoly egészségkárosító hatásuk van a bennük található finomított cukroknak és különböző adalékanyagoknak köszönhetően.

Hatnak a pszichére, az idegrendszerre, nem véletlenül “pörögnek” tőlük a gyerekek – hívja fel rá a figyelmet Hal Melinda, hozzátéve, hogy nem véletlenül sok a magatartás,-és figyelemzavaros gyermek mostanában. Az ő számuk valóban növekszik, a helytelen bevitt anyagok hozzájárulnak a jelenséghez.

Ha ugyanis a kevés természetes anyag és a sok cukor hatására az inzulin-háztartás felborul, az bizony hatással van az agyi tevékenységre is, ezért nem képes például a gyermek hosszú ideig koncentrálni ha ilyet ivott. Nagy mennyiség elfogyasztásakor a folyadékháztartás is felborul, gyakorlatilag kiszáradt állapotban van a fiatal, akinek emiatt a memóriája, a figyelme is romolhat, valamint remegés, izzadás, akár szorongásos roham is bekövetkezhet. Ilyen állapotban egy normatív krízissel (például szorongással) is nehezebb megküzdeni. A fizikai következmények tehát befolyásolják az idegrendszeri folyamatokat, hosszú távon pedig hatással vannak a viselkedésre és a teljesítményre. És akkor még csak az üdítőkről beszéltünk. Az energiaitalok általában hirtelen, a szervezet számára megterhelően gyors változást okoznak. Ez kihat a mentális állapotra, az érzelmi életre, a hangulatra, a szorongás élményére, de még a kognitív folyamatokra is. Ritkán jótékony következményekkel.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Az úgynevezett pre-pubertás korban lévő serdülők esetében (11 éves kor körül) már megjelenhetnek  a különböző energetizáló italok, „vitaminbombák”, amik a megtévesztő marketing miatt egészségtudatosnak tűnhetnek – például a kávéval szemben. Pedig a kávé sokkal rövidebb idő alatt ürül ki a szervezetből, míg az energiaital órákon át pörgethet, főleg nagy mennyiségben, a hatás pedig a hozzáadott cukornak köszönhetően még erősebben jelentkezik – figyelmeztet a klinikai szakpszichológus. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a fizikai és idegrendszeri működést megzavarva impulzus kontroll zavarok léphetnek fel. Ehhez jön még hozzá a kamaszkorban természetes módon bekövetkező hormonális bumm, ami amúgy is magas tesztoszteron-szintet, testkép-zavart, hangulatingadozást, normatív krízist okozhat. Az ilyenkor létrejövő hormonális testi változások, a növekvő erő mellé társuló szenvedélybetegség, legyen szó nikotinról, energiaital-függőségről, vagy akár túlzott kávéfogyasztásról azt eredményezheti, hogy az impulzusokat nehéz kontroll alatt tartani – agresszió vagy túl erőteljes szorongás is jelentkezhet.

Mivel ezek a szerek hatással vannak az alvás mennyiségére és minőségére is, a cirkadián ritmuszavar lép fel, ami szintén befolyásolja az agyi fejlődést, hozzájárul a serdülők felpörgött állapotához. Sajnos még fiatal felnőtt korban is okozhat gondokat, pedig ők már racionálisabban gondolkodnak, tisztában vannak az egészségügyi hatásokkal. A különböző reklámkampányok is nagy hatással vannak a fogyasztók tudattalanjára, de az ízérzékelés, a különböző ízfokozók és adalékanyagok, valamint a cukortartalom is hozzájárul ahhoz, hogy az energiaitaloknál is kialakuljon egy komoly függőség.

Forrás: Freepik

Hal Melinda saját tapasztalatát is megosztja: amit most lát a fiatal, felnőtt (egyetemista) korosztályban, az bizony „energiaital abúzus„, vagyis többet fogyasztanak a fiatalok, mint amennyit lehet, különösen a vizsgaidőszakban. Ez persze aztán hozza magával a pánikrohamokat, szív,-és kardiovaszkuláris problémákat, valamint a már említett cirkadián ritmuszavart.

A vizsgázó pedig nem csupán a vizsga miatt szorong, hiszen az egész dopamin-rendszere megborult, amikor a tanulás közben ezekkel a szerekkel jutalmazta magát. Nem javít a pszichés állapotunkon, ráadásul letenni nagyon nehéz, még egy ártalmatlannak tűnő üdítőt is – állítja a szakember, kiemelve, hogy az alkoholhoz hasonlóan (ami kis mennyiségben nyugtat, de nagy mennyiségben serkentő hatással bír) itt sem a kívánt állapotot érjük el a dózis növelésével.

Az alkoholról szólva még ki kell emelni egy különösen nagy egyészségügyi rizikót, hiszen a fiatalok nemegyszer kombinálják a két szert – hívja fel rá a figyelmet Hal Melinda, hozzátéve, hogy mindez nem csupán szív,- és vérnyomásproblémákat okoz, de könnyen mentális gondokat is eredményezhet.

Egy egész éjszakán át tartó bulizás után a fiatal felébred, szívdobogásra, rossz mentális állapotra, szorongásra lesz figyelmes, ami az elfogyasztott szerek miatt körülbelül három nap alatt enyhül – abban az esetben, ha mértékkel fogyasztott, és nem is volt olyan „durva” a buli.

Forrás: Freepik

Sajnos a figyelemfelhívó kampányra azért is szükség van, mert az utóbbi idő tapasztalatai szerint egyáltalán nem csökkent a fiatalok körében ezeknek a káros szerek fogyasztása – mondja a szakember, felhívva a figyelmet arra, hogy a fiataloknak meg kell tanulni más alternatívákkal élni: relaxációs technikákkal és jobb időbeosztással segíteni például a vizsgaidőszakot, ha pedig gond van, érdemes szakember segítségét kérni, mert mindig van alternatíva! A sóvárgás (akár üdítők, vagy étel tekintetében) leküzdhető, bátran lehet dietetikus, szaktanácsadó, de akár mentálhigiénés szakember vagy addiktológus segítségét kérni, mivel súlyos, de lappangó problémáról van szó.

A szülők példamutatása az egészségtudatos étkezés mellett segíthetne, a klinikai szakpszichológus úgy véli, sokat léphetnénk előre, ha a dohányhoz hasonlóan korlátoznák ezeknek a termékeknek a marketingjét, ha nem reklámozhatnának sporteseményeket, azt sugallva, hogy azok jó hatással vannak a sportteljesítményre.

Hal Melinda szerint az energiaitalok elleni fellépés fontos része a prevenció, hiszen az általa okozott problémák végül az egészségügyben csapódnak le – többek között ezért is lenne hatékony kötelezni a gyártókat, hogy járuljanak hozzá az egészségügyi költségekhez a megelőzés területén.

A címlapkép forrása: Hal Melinda magángyűjteménye

Iratkozzon fel hírlevelünkre