Bese Gergő atya: Jézust most is alattomosan próbálnák sarokba szorítani

Jézus a mai evangéliumban ismételten megfelel az „alattomos szándékkal” kérdező törvénytudónak.

Mi lenne a legfőbb parancsolat? Természetesen az Isten iránti elköteleződés, a szeretet által.

Ha valakire kimondom, hogy szeretem, döntést is hozok. Döntök mellette, megnyitom felé a szívem, és beengedem az életembe. Ezért emeli ki Jézus azt, hogy teljes szívvel, teljes lélekkel és egész értelemmel kell az Istent szeretni/imádni.

Nem lehet laza ez a kapcsolat, nem lehet felületes. Ebben Isten mutatja a legszebb példát, amikor elküldte közénk Jézus Krisztust. Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda (Jn.3,16).

Milyen óriási cselekedet, feláldozza a gyermekét, másokért. Isten minden embert, feltétel nélkül szeret. Ezt ne úgy fogjuk fel, mint egy magától értetődő, Istentől kapott alapcsomagot, hanem válaszoljunk rá. De mi is a helyes válasz? Hogy szeretem Istent, szeretem embertársaimat, szeretem önmagam.

Ez a hármas, egymást átjáró kapcsolati rendszer csak együtt működik tökéletesen! Jézus a feleletének második részében kiemeli a felebaráti szeretet fontosságát, ezért a keresztény ember szeretete Krisztus központú, vagyis Krisztus utasítását megvalósítani.

Tulajdonképpen ez nem utasítás, hanem egy életrend, mindenkiben meglátni Krisztust, ahogyan Teréz anya is mondta: Ha föl tudjuk fedezni Jézust felebarátunk tekintetében, akkor rátaláltunk a szeretet titkára.

Képes vagyok szeretni azt, aki gyűlöl, aki megkeseríti az életemet? Képes, mert Isten hibáim ismerete mellett is szeret, elfogad olyannak, amilyen vagyok, nem utasít el. Ha Ő, mint Alkotó, Teremtő ilyen nagyvonalú velem, én annál inkább nyitott kell, hogy legyek embertársaim felé és bebizonyítom, hogy érdek nélkül is lehet mosolyogni, kedvesen szólni, szépen beszélni a másikkal és testvért látni benne.

Ma, amikor a világot a háborúk, a népirtások szörnyűségei ölelik át, szükség van a tiszta szóra, az igaz tanításra.

Jézust most is alattomosan próbálnák sarokba szorítani, akár a következő kérdéssel: Kinek az oldalára állsz? Ukrajna vagy Oroszország? Palesztina vagy Izrael? De a választ már tudjuk, akkor jó lenne elkezdeni megélni is!

A címlapkép illusztráció. Kép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre