Ukrajnába látogat Novák Katalin 

A magas politikai vezetők közötti párbeszéd talán elő tudja segíteni a kárpátaljai magyarság helyzetének a kezelését, bár Ukrajna jelenlegi, államépítő folyamatainak közepette nem látszik úgy, hogy radikális változás történne ebben a kérdésben – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, az Eurázsia Központ szakértője azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin államfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban találkozik egymással. 

A köztársasági elnök meghívást kapott a kijevi Krími Platformra, azonban mielőtt megérkezne a fővárosba, meglátogatja a kárpátaljai magyarokat. 

Seremet Sándor úgy véli, hogy Zelenszkij és Novák Katalin találkozása egy olyan fontos elem a két ország kapcsolatában, amely azt jelzi, hogy az országok vitás kérdéseit rendezni kell. Hozzátette, hogy a gyakorlati megvalósítás egy másik kérdés, hiszen még mindig korlátozzák a kisebbségi nyelvhasználatot Ukrajnában, és a Velencei Bizottság részéről is vannak elmarasztaló értékelések. 

Seremet szerint

talán segíteni tud a kárpátaljai közösségen a magas rangú vezetők közötti párbeszéd, bár Ukrajna jelenlegi, államépítő folyamatainak közepette nem látszik úgy, hogy radikális változás történne ebben a kérdésben a közeljövőben.

Kifejtette, hogy ehhez komoly társadalmi előkészítésre van szükség, tehát ezt el kellene, hogy fogadja a többségi társadalomnak az öntudatosabb része. 

Zelenszkij nemrég maga is Kárpátaljára utazott, hogy a magyarokkal találkozzon.

Seremet ezt a lépést úgy értékelte, hogy az elnöknek eleve nagyon fontos az, hogy pozitív hírekben szerepeljen, és látogatásával arra törekedhetett, hogy demonstrálja, az Ukrajnában élő nemzeti közösségeknek az elnyomására vonatkozó kritika nem feltétlenül igaz.

A Krími Platform, amelyen Novák Katalin részt vesz, egy béketeremtő kezdeményezés, amelyet még a háború előtti időszakban hívtak össze először. Az első deklarált célja az, hogy tárgyalásos úton, politikai dialógus útján kerüljön vissza a Krím Ukrajna kötelékébe. A platform lehetőséget biztosít Ukrajnának arra, hogy szövetségeseivel egyeztessen a Krím 2014-es elcsatolásának következményeiről és az arra adott nemzetközi válaszlépésekről. A fórum több mint negyven ország támogatását élvezi, köztük vannak a G7-csoport, a NATO és az Európai Unió országai.

A címlapkép forrása: Facebook/Novák Katalin

Iratkozzon fel hírlevelünkre