Újabb szálon kötődhet a baloldalhoz Magyar Péter

Érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet a Mandiner Magyar Péterrel és Bajnai Gordonnal kapcsolatban. A feltételezés szerint a baloldal új Messiása aktivistákat is Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterén keresztül szerez.

Magyar Péter ugyanis egyik vidéki fórumán arról beszélt, hogy egy civil szervezet olyan segítséget ajánlott neki, amelynek keretében 11-12 ezer aktivistát tud mozgósítani. A Mandiner szerint a számokból kiindulva már eddig is valószínűsíteni lehetett, hogy ennyi embert a Bajnai Gordon által életre hívott 20K22 nevű civil szervezet tud biztosítani. A feltételezést pedig később Magyar Péter szűkebb környezetéből is megerősítették, az általa létrehozott Discord csoportban ugyanis többen arról írnak, hogy erről az egyesületről van szó. Már csak azért is lehet ez így, mert a másik szóba jöhető csoportosulás a lap kérdésére azt közölte, hogy nem toboroz aktivistákat a júniusi választásra. Ez tehát azt jelenti, hogy Magyar Péter körül egy újabb, Bajnai Gordonhoz köthető szál tűnt fel. Hasonlót láttunk már a Magyarral kapcsolatos adatkezelési botrányban is.

A jelek tehát egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy Magyar Pétert is behálózhatta az a külföldi, Bajnai Gordonon keresztül Magyarországhoz kapcsolódó kör, amely a guruló dollárok ügyében is érintett lehet.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az amerikai pénzügyi körök ezúttal Magyar Péteren keresztül próbálhatják meg elérni az Orbán-kormány gyengülését, vagy bukását, ami természetesen a magyar békepárti álláspont feladásával is járna.

Persze egy ilyen váltás érthető lenne a külföldi pénzügyi körök részéről, a jelenlegi baloldali figurák ugyanis választásról választásra egyre csak rosszabb eredményeket érnek el. Érzik ezt egyébként a szavazóik is, a legfrissebb mérések ugyanis mind azt mutatják, hogy az eddigi baloldali pártok gyengülnek, miközben Magyar Péter új baloldali pártja erősödik. Persze ez egyre nagyobb riadalmat kelt az eddigi szereplőkben, különösen a DK-t és a Momentumot érinti érzékenyen a veszteség, nem csoda, hogy előbbi kifejezetten intenzív támadásba lendült Magyarral és pártjával szemben. A közvélemény-kutatók mérései – bár elképesztően nagy szórást mutatnak – egy dologban egységesek: a kormánypártok támogatottságát alig érintette Magyar Péter megjelentése, vagyis 

a Tisza Párt és annak vezetője egyértelműen a baloldali térfelet osztja tovább.

Ami persze nem is csoda, ha megnézzük a mögötte álló figurákat. A Bajnai-szál mellett ott vannak a levitézlett MSZP-s figurák és sajtóinformációk szerint a Jobbikban is egyre többen döntenek úgy, hogy inkább Magyarhoz csatlakoznak. Magyarnak ugyanakkor nemcsak a háttéremberei, hanem a mondandója is arra utal, hogy alapvetően a baloldali szavazókhoz szól. Bár kétségtelen, hogy vannak olyan üzenetei, amelyek a jobboldaliak számára is kedvesek lehetnek. 

A kormánypártok támogatóinak ugyanakkor nem szabad felülniük a szirénhangoknak.

Aki ugyanis baloldali figurákkal veszi körbe magát, az maga is baloldali. És aki mögött felsejlenek a 2022-es guruló dollárok ügyének sziluettjei, attól most sem várhatunk mást, mint amit 2022-ben a baloldaltól. Mert az amerikai és európai pénzügyi körök a migrációval, a genderrel és a háborúval kapcsolatos jelenlegi magyar álláspont feladását várják azoktól, akiket támogatnak. Ebben a helyzetben pedig, amikor a világ és Európa egy háború szélén táncol és a béke egyre távolabbinak tűnik, minden eddiginél fontosabb, hogy a bizonyítottan békepárti hangok legyenek minél erősebbek itthon, és az Európai Unióban egyaránt. Látva ugyanis az Ukrajnában történt pusztítást, nem lehet annál húsbavágóbb kérdés ma, mint a béke hosszú távú biztosítása Magyarországon és az Európai Unióban.

Címlapkép: Magyar Péter ügyvéd beszél az általa meghirdetett Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért című rendezvényen a budapesti Kossuth Lajos téren 2024. április 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre