Cseh Tamás is elégedett lehetne a Kojot négy lelkével

A Kojot négy lelke című vadonatúj mozifilm a teremtett világunk felelősségteljes továbbadására hívja fel a figyelmet, mindezt „indián-köntösben”, amely még Cseh Tamás tetszését is elnyerhetné. A különleges film rendezőjével, Gauder Áronnal beszélgettünk.

– Hosszú út és elképesztő nagy munka áll ön mögött. Milyen érzés, hogy befejezte újabb, egész estés animációs filmjét?

– Felemelő. El sem tudom mondani, hogy mennyire boldog vagyok, hogy a Nyócker után még egy ilyen lehetőség adódott az életemben. Óriási öröm volt egy olyan filmet megalkotni, amelybe az álmaimat, a vágyaimat életre tudtam kelteni. Hamarosan kiderül, hogy mások mit gondolnak erről, hiszen a Kojot négy lelke című film márciusban a mozik műsorára kerül.

– A filmelőzetesek alapján valóban egy lélegzetelállító, egyedi látásmódú film készült.

– Örülünk, ha ez így tűnik már a trailerekből is, mert alapvető célunk volt, hogy nem akartunk másokra hasonlítani. Van egy pár óriás animációs filmkészítő cég, amely a piacot uralja, diktálja a közízlést. A nézők többségének ők a mintaadóak. Mi azonban egy percig sem akartunk velük versenybe szállni.

Egész egyszerűen olyan filmet készítettünk, amely nekünk tetszik, amellyel életre kelthettük a film belső mondandóját.

A Kojot négy lelke egy indián teremtés monda megidézésével jut el a hétköznapi emberek küzdelmes életéhez. Ehhez egy kicsit karcosabb, nyersebb látványvilág dukál, így is alkottuk meg.

Részlet a Kojot négy lelke című filmből. (Forrás: Cinemon Entertainment)

– Kockázatos vállalkozás volt?

– Akár annak is lehet tekinteni, főleg azért, mert a nézők másfajta filmekhez vannak hozzászoktatva. Léteznek azonban más utak is, én is azokon járok. Van egy erős belső világom, amelyet a Kojot négy lelke című filmben megvalósíthattam. Hála Istennek ma már sokan keresgélnek más vizuális megoldásokat, kiváltképpen azok, akik belefáradtak a sablonos 3d-s filmekbe.

Mi a hagyományos rajzolt, kézimunka által létrehozott animációban hiszünk.

Az egész csapatommal együtt bizakodó vagyok, hogy a film jól fog szerepelni és sokak szívébe belopja magát. 

– Mi volt a legnehezebb a kivitelezés során?

– A legnehezebb mindig a finanszírozás, a szükséges anyagi fedezet megteremtése. Ez így volt régen is és most is. A csapat összehozása különösebb gondot nem jelentett, mivel Magyarországon az animációsfilm-gyártásnak nagy gyakorlata van. Viszonylag könnyen összeállt a stáb is.

Az első perctől éreztük, hogy a „Nagy Szellem” támogat minket, mivel nagy nehézségek, váratlan kihívások nélkül tudtuk a filmet elkészíteni.

Még a koronavírus-járvány is segítette a munkánkat. A bezárkózó világban nekem is lehetőségem nyílt arra az elcsendesedésre, arra az igazi alkotómunkára, amely nagyon ritkán adatik meg az embernek. Elmondhatom, hogy a film szerencsés csillagzat alatt született.

– Bereményi Géza írta a forgatókönyvet. Milyen volt vele együtt dolgozni?

– Igazán inspiráló. Mindaz a világ, ami bennem élt a különböző indián történetekkel, azokat nem tudtam volna egyedül megírni. Bereményi Géza sokat segített abban, hogy hogyan fűzzük össze az egyes történeteket, hogy a karakterek hogyan kerüljenek egymással interakcióba, illetve, hogy milyen dialógusok hangozzanak el. Bereményi Géza nemrég nézte meg az elkészült filmet és elismerően szólt róla. Ő maga is igen kíváncsian várta, hogy az általa kigondolt dramaturgiai fordulatok hogyan valósulnak meg. Más ugyanis megírni és más a kész filmben viszontlátni mindezeket.

– Ha jól tudom nem csak Bereményi Gézához, hanem Cseh Tamáshoz is kötődik a film.

– Igen, lehet úgy is mondani, hogy ha nincs Cseh Tamás és az ő egészen sajátságos indián-kultusza, akkor ez a film biztosan nem készült volna el. Egykoron ugyanis én is általa jutottam el az indiános témákhoz.

Cseh Tamás munkássága, később aztán személyes találkozásaink is nagy hatást gyakoroltak rám.

Megadatott, hogy együtt is táborozhattunk. Ezekből az élményekből is sokat merítettem, többek között annak a Kojot-sorozatnak a tervét is, amelyből egy-egy rész elkészült. Azoknak még Cseh Tamás volt a narrátora is.

Részlet a Kojot négy lelke című filmből. (Forrás: Cinemon Entertainment)

– Hogy gondolja, a mostani film, a Kojot négy lelke elnyerné a tetszését?

  Nem szeretnék szerénytelen lenni, de egészen biztosan állíthatom, hogy igen. Benne van minden, amit ő is fontosnak tartott az indián kultúráról, mentalitásról és magáról az emberről. Benne van az a lélek, ami számára elsődleges volt. A filmnek mindenkihez szóló üzenete van és olyan egyetemes morális kérdéseket tesz fel, amelyekre személyes válaszokat kell adni.

A teremtett Földünkön osztoznunk kell, gazdálkodhatunk vele, de csak alázattal.

Felelősségünk, hogy továbbadjuk utódainknak, így nem lehetünk kizsákmányolók. Teremtett örökségünket azonban ha rossz gazdaként feléljük és elpazaroljuk, annak súlyos következményei lesznek. A Kojot négy lelke ezekre a kérdésekre igyekszik rávilágítani. Bízunk benne, hogy sokakat meg tud majd érinteni a film.

Tóth Gábor

Megható indiánfilm készül Budapesten

Szenzációs rajzfilm születik Dargay Attila forgatókönyve nyomán

Kínaiul is elérhető a Magyar Népmesék – VIDEÓ

A címlapkép forrása: Cinemon Entertainment

Iratkozzon fel hírlevelünkre