Magyar indián mozifilmet vár a fél világ

Bámulatos előzetessel jelentkezett A Kojot négy lelke című magyar animációs film, amely egy indián teremtéstörténetet helyez új megvilágításba.

 Az egész estés animációsfilm március 16-tól lesz látható a mozikban. A film rendezője Gauder Áron, akit gyerekkora óta inspirál az indián kultúra. Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a titokzatos világhoz. A legendás magyar dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja volt, aki egy kötetnyi indián népmesét fordított magyarra. A rendező ezeket a történeteket szerette volna életre kelteni.  Mindezek ihletéből született meg a Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv, amely az indiánok teremtés mítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A film arra a kérdésre keresi a választ, hogy sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában?

Gauder Áron a trailer kapcsán elmondta hogy „Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk.”

A klímaválság kérdéseit is feszegető, különleges látványvilágú indián történetben az olajvezetékek lefektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok. Az otthonukért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely Kojot kalandjain keresztül hozza közel a nézőhöz az indián bölcsességet és megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba formálni.

Charles Cambridge (PhD, Colorado Egyetem), a navajo törzs beiratkozott tagja, a film indián konzulense szerint „a Kojot négy lelke egy ajándék mindenkinek az emberiség csodáiról. Áron a legmagasabb művészetet ötvözte a történetmeséléssel és így tárja elénk az indián univerzum misztériumát” – olvasható a film.hu-n.

Gauder Áront idén az Év Európai Rendezőjének jelölték a Cartoon Movie eseményen, ahol elismert európai animációs filmrendezőkkel együtt indul a díjért.

Megható indiánfilm készül Budapesten

Orbán megtalált jegyzeteiből készül székely animációs krimi

Márciusban érkezik a magyar animációs film a teremtés meséjéről – VIDEÓ

Iratkozzon fel hírlevelünkre