Nemzetközi szintéren is bemutatkozott a Szülők Háza Program

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány 2022 óta konzultatív státusszal rendelkezik az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában, amely alkalmat adott arra, hogy az Alapítvány magas szintű hazai és külföldi stratégiai partnerei részvételével, többek közt magyarországi és marokkói kormányzati szereplők és civil szervezetek közreműködésével mutassa be a Szülők Háza Programot a nemzetközi színtéren.

2023. február 6–15. között zajlik az ENSZ Társadalmi Fejlődés Bizottságának 61. ülése, amelynek témája a

teljes körű és produktív foglalkoztatás és megfelelő munkalehetőségek megteremtése mindenki számára, az egyenlőtlenségek csökkentése, a COVID-19 világjárványból való kilábalás felgyorsítása, valamint a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend teljes körű végrehajtása érdekében.

Az üléshez kapcsolódóan a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány 2023. február 13-án a Facebook felületen élőben is közvetített kísérő rendezvényt szervezett virtuális formában, „Szülők Háza Program: a családok és szülők támogatása a közösség erejére, a képessé tevés elvére és a partnerségekre alapozva” címmel. Az eseménybe több mint száz külföldi és hazai szakember, valamint különböző szervezetek képviselői is becsatlakoztak.

A konzultatív státusz elnyerése óta első alkalommal megszervezett kísérő rendezvény kiemelt jelentőséggel bír az Alapítvány számára. A rendezvényen Regős Judit, a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány elnöke bemutatta a nemzetközileg elismert Szülők Háza komplex család-és szülőtámogató programot, amely alulról jövő kezdeményezésként, valamint a más civil szervezetekkel és döntéshozókkal való együttműködés révén egy fenntartható modellt szolgáltat a családok támogatására. Az ENSZ Társadalmi Fejlődés Bizottsági ülésének témájához szorosan kapcsolódva a bemutató előadás célja volt a fenntarthatóságot és a foglalkoztatást elősegítő programelemek prezentálása, valamint a program nemzetközi adaptációs lehetőségeiről való tájékoztatás.

Kép forrása: Szülők Háza

Dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára előadásában a résztvevők megismerkedhettek a magyarországi családpolitikai intézkedésekkel, közöttük a komplex bölcsődefejlesztési programmal. Hangsúlyozta, hogy

a gyermekgondozási szolgáltatások – köztük a bölcsődei ellátás – kedvező hatást gyakorolnak a családtervezésre és a gyermekvállalásra. Hozzátette: a kormány családbarát intézkedései támogató közeget biztosítanak a Szülők Háza program megvalósításához, továbbá a családi bölcsődék és az alternatív napközbeni ellátások működtetéséhez.

A nemzetközi adaptáció fontos lépése, hogy az Alapítvány együttműködést tervez más országokkal, többek közt Marokkóval a program helyi megvalósítása céljából. A rendezvényen Aawatif Hayar miniszter asszony a marokkói Szolidaritásért, Társadalmi Integrációért és Családügyekért Felelős Minisztérium részéről a családokat támogató marokkói szakpolitikai stratégiákról tartott előadást, egyúttal

elismerően nyilatkozott a magyar családpolitikáról, valamint hangsúlyozta a Szülők Háza Alapítvánnyal való partnerség jelentőségét és a Szülők Háza program helyi adaptációjára való elkötelezett kormányzati szándékot.

Dr. Molnár Balázs elnökhelyettes előadásának keretében bemutatkozott a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. Az intézet fő stratégiai partner a Szülők Háza hazai hálózattá alakítását és a nemzetközi adaptációt megalapozó demográfiai kutatások lefolytatásában. Az előadás számos olyan kutatásról számolt be, amely alátámasztja a Szülők Háza és hozzá hasonló programok létjogosultságát.

A hazai hálózat kialakításának eredményeiről, ezen belül a győri Szülők Háza Családi Központ és Bölcsőde megalakulásáról Juhász Lilla, a Kommunió Alapítvány elnöke számolt be. A Kommunió Alapítvány a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány együttműködése több mint 10 éves múltra tekint vissza, amelyet a kezdetektől kölcsönös szakmai támogatás és szoros kapcsolat jellemez.

A program marokkói szakmai megvalósítóját, a hasonló profillal működő, nagy múltra visszatekintő civil szervezetet, a Marokkói Családvédelmi Egyesületet (Association Protection de la Famille Marocaine) Latifa Bennani Smires mutatta be. A marokkói adaptáció szempontjából rendkívül előremutató a tény, hogy a partnerségbe már aktívan bevonásra került a gyakorlati programalakítással megbízott helyi szervezet.

Az Európai Unió Eurofound Alapítványa által jó gyakorlatnak nyilvánított Szülők Háza program nemzetközi ismertsége, és a program módszertan elterjesztése szempontjából a február 13-i esemény mérföldkőnek számít.

A rendezvény pozitív tapasztalataira és az esemény iránt való jelentős szakmai érdeklődésre alapozva a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány tervei közt hangsúlyosan szerepel a nemzetközi színtéren való további rendszeres megjelenés azzal a céllal, hogy a bevált gyakorlat más országokban is segítse a családok funkcionális működését és ezáltal fenntartható közösségek kialakítását.

A címlapkép forrása: Szülők Háza Alapítvány

Iratkozzon fel hírlevelünkre