A Nagy Lajosról készült film nemcsak a történelem kedvelőihez szól

Nemrégiben készült el az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány gondozásában a Nagy Lajos – Egy birodalom ura című tudományos ismeretterjesztő animációs film. Az Alapítvány vezetőjével Märle Tamással beszélgettünk.

– Miért is készült el ez a kisfilm?

– Világunk változik. Míg régebben a könyvek voltak a tudás egyedüli letéteményesei, mára már az információszerzés elsődleges forrása az internet lett. Kiváltképpen a fiatalok életében. Ennek a digitális világnak vannak árnyoldalai, de számos szempontból hatékony, mert olyan többlet információhoz is eljuttathatja az embereket, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A gyerekek, ha információt szeretnének megtudni valamiről, akkor először az internetet nyitják meg, sőt ők már elsősorban videókat keresnek. Egy ilyen világban pedig szükséges, hogy megfelelő minőségű tartalmat kapjanak a magyar fiatalok.

– Mi lehet ezeknek a történelmi témájú filmeknek az előnye?

– Elsősorban az, hogy kényelmesebb, mint egy könyvet kinyitni. Ráadásul egy film nem csak hogy látványosabb, hanem egyszerre több mindent érzékel az ember. Hangokat, zenéket, narrációt, folyamatosan fejlődő képeket, térképeket, ábrákat.

Olyan történelmi jeleneteket, amelyekkel gyorsabban lehet információkhoz jutni.

Természetesen a könyveket nem helyettesítik ezek az alkotások, de az érdeklődést felkelthetik az ifjúságban.

– Mióta foglalkoznak ilyen munkákkal?

– Az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány 2020-ban jött létre, de már korábban is terveztük alapítótársammal, Papolczy Balázzsal, hogy a nemzeti öntudat erősítése céljából készítsünk oktató célú történelmi videókat. Úgy ítéltük meg, hogy erre a legjobbak a rövid, látványos animációk lennének, mivel ezekkel lehetne a leginkább megkedveltetni a történelmet. Nem titkolt célunk volt, hogy elsősorban kifejezetten a győzelmekkel, dicsőségekkel teli, a 10. századtól Mohácsig tartó korszakokat mutassuk be.

– Első filmjük mégsem ebből a korból való.

– Valóban nem, mivel 2020-ban indultunk, a trianoni békediktátum századik évében, ezért ezt a dicsőségesnek egyáltalán nem nevezhető történelmi eseményt is feldolgoztuk. Egy évvel később pedig Bethlen István kormányalapításának 100. évfordulóján ismét egy filmmel adóztunk a kivételes képességű magyar miniszterelnök előtt. A 20. század nem bővelkedett magyar sikerekben, államférfiakban, de úgy ítéltük meg, hogy Bethlen politikai pályafutása a körülmények között mégis egy kimagasló sikertörténet, amely feldolgozás után kiált. Ezen munkáink közben folytattuk eredeti elképzelésünket. Így készült film Hunyadi Jánosról, illetve legutóbb pedig Nagy Lajos királyról is.

Részlet a „Nagy Lajos – Egy birodalom ura” című animációs ismeretterjesztő filmből. (Forrás: Autentika Művészeti Műhely)

– Milyen terveik vannak, miket szeretnének bemutatni az animáció eszközeivel?

– Számos további uralkodó életét szeretnénk feldolgozni filmjeinkben. Készülőben van az Elfelejtett diadalok című minisorozatunk, amely öt különböző középkori győzelmünket fogja bemutatni, azokat, amelyek kevésbé ismertek a köztudatban – holott korukban sorsdöntők voltak.

Kevesen tudják, hogy már 1440-ben is volt egy Nándorfehérvári diadalunk.

Akkor – mint 1456-ban – ugyancsak egy tekintélyes szultáni hadsereg vette ostrom alá az ország kulcsát, Nándorfehérvárt. Az akkori védők Thallóczy János vezetésével meg tudták védeni az erősséget, amelynek óriási jelentősége volt. Azonban akkor a Magyar Királyság területén polgárháború dúlt, nem Nándorfehérvár hős védőivel foglalkozott sem a politika, sem pedig a lakosság, holott a győzelem jelentősége nem volt kisebb, mint 1456-ban.

– Elfelejtett csatákról készített filmet pár éve a Magyarságtudományi Intézet is. A pozsonyi csata című film számos kritikát kapott. Hogy látja, mitől lehet hiteles egy animációs film?

– Mi 2d-s animációkat készítünk későbbi történelmi korokból, de még így is nagyon nehéz kérdés a képi világ hitelessége, hiszen érthetően nagyon kevés a korabeli ábrázolás, a pozsonyi csatára ez pedig különösen igaz. Ugyanakkor nagyon törekedünk arra, hogy ami a narrációban elhangzik, az mind bizonyított történelmi tény legyen.

– Mennyire lehet hiteles szövegeket írni a magyar középkorról?

– Meglehetősen, hiszen számos jelentős szakmunka elkészült az elmúlt évtizedekben. Mondhatni, a magyar történelemnek a legnagyobb része jól kutatott és bővelkedik olyan érdekességekben, amelyek bemutatásra várnak. Történelemtanárként számos tudományos szakkönyv alapján írtam meg a filmek szövegkönyveit. A Nagy Lajosról szóló film pedig már a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével együttműködésben készült el. Megjelenését pedig a Szerencsejáték Zrt. és a Waczlaw Felczak Alapítvány támogatta.

– Mennyire nyújthat segítséget a film az iskolai történelemoktatáshoz?

– Reméljük, hogy sok tanárnak és diáknak tudunk filmjeinkkel kedvezni és olyan tudományos segédlet lenni, amely megszeretteti a történelmet a tanulókkal. A filmjeinket tudatosan a Youtube videómegosztó oldalra készítjük, így ingyenesen bárki számára elérhető otthon, vagy akár az iskolákban is. A sorozat részei pedig bőven beleférnek egy 45 perces tanóra keretébe. A 30 perces Nagy Lajosról szóló filmünk is 5 részből áll, amelyek bármikor elérhetőek.

Tóth Gábor

Lovakon, nyergekben – Most megnézheti a honfoglásról szóló leghitelesebb filmet – VIDEÓ

Az egyházi tanításokat is érthetővé kell tenni a 21. századi fiatalok számára

Rajzfilmsorozat készül a magyar szentek életéről

A címlapkép forrása: Autentika Művészeti Műhely.

Iratkozzon fel hírlevelünkre