Pakisztán tovább szigorított vallási törvényén

A pakisztáni parlament január végén úgy döntött, tovább szigorítják a blaszfémia-törvényt, amely már eddig is sok ártatlan keresztény és más kisebbségi felekezetű ember elítéléséhez vezetett. Nem egyszer hamisan vádolnak meg keresztényeket azzal, hogy az Iszlám vallást gyalázták. Ilyenkor, ha a bíróság ártatlannak is találja végül őket, gyakran válnak iszlám szélsőségesek célpontjaivá.

Mohamed próféta szidalmazása eddig is súlyos bűncselekménynek számított Pakisztánban. A legfrissebb törvénymódosítás értelmében már a próféta feleségeiről, vagy közeli hozzátartózóiról sem szabad rosszat mondani. Aki a tiltás ellenére mégis így tesz, az 10 évtől életfogytig terjedő börtönbüntetésre számíthat, valamint egy 1 millió rúpia (1,3 millió forint) értékű büntetést kell megfizetnie. 

Pakisztán állami vallása az iszlám, amelyet már száz évvel ezelőtt is törvénnyel védtek. 1987 óta halálbüntetés is járhat az iszlám vallás ellen elkövetett legsúlyosabb bűnökért.

Az egyik leghíresebb ilyen eset Ászija Bibié, egy katolikus nőé, aki éveket töltött egy pakisztáni börtön halálsorán, mígnem több nemzetközi vezető – köztük XVI. Benedek pápa – közbenjárására szabadon engedték és külföldre menekült. Bibi azóta is kap fenyegető üzeneteket, ami azt bizonyítja, hogy a szentségtöréssel vádolt keresztényeknek legfőképp nem is a törvénytől, hanem a vallási megszállottaktól kell tartaniuk. 

Edward Clancy, a pápa által megbízott Aid to the Church in Need  üldözött keresztényeket segítő szervezet koordinátora arról tájékoztatott, hogy az 1980-as évek óta a vallási törvények folyamatosan szigorodnak Pakisztánban.

„Nem ritka, hogy egy keresztényt alaptalanul gyanúsítanak meg blaszfémiával. Ilyenkor előfordul, hogy végül nem tartóztatják le őket, sőt ejtik a vádakat, de már egy gyanúsítás is tönkreteheti valaki életét. A szélsőséges iszlám hívők sokszor saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást, és csoportosan támadnak az ártatlanul megvádolt keresztényekre”

– mondta a CNA katolikus hírportálnak Clancy.

Bár a pakisztáni kormány azt hangoztatja, hogy még senkit sem végeztek ki a blaszfémia-törvény miatt, a hatóságok többnyire szemet hunynak a csoportos gyilkosságok és eltűnések felett, amiket egy-egy gyanúsítás von maga után. 

Forrás: CNA

A címlapképen a Dzsamiat Ulemai Iszlám muzulmán vallási párt támogatói Ászija Bibi kivégzését követelik egy pesavari tüntetésen 2018. november 2-án, két nappal azután, hogy a pakisztáni legfelsőbb bíróság felmentette az istenkáromlásért halálra ítélt nőt. Forrás: MTI/EPA/Bilaual Arbab

Iratkozzon fel hírlevelünkre