Több dán politikus is elhagyta a Szociáldemokrata Pártot a Nagy Imanap eltörlése miatt 

Mette Frederiksen dán miniszterelnök megvédte kormánya döntését a Nagy Imanap eltörléséről, amikor találkozott pártja támogatóival az éves közgyűlésükön. Ezen az ország minden részéből vettek részt helyi vezetők és polgármesterek. Az elmúlt napokban a 36 helyi elnök közül sokan jelezték, hogy nem kaptak egyértelmű választ az imanap eltörléséről szóló döntés kapcsán, ráadásul több tagjuk az ünnepnap eltörlése miatt ki is lépett a pártból.

Bár a miniszterelnök utólag kifejezte sajnálkozását a tiltakozások miatt, kijelentette, hogy a széles körű elégedetlenség nem olyan dolog, ami miatt meg kellene változtatnia a döntését. 

„Úgy gondolom, hogy a Szociáldemokrata Párt tagjainak a pártban kell maradniuk és küzdeniük kell azért, amiben hisznek. Remélem, hogy néhányan közülük vissza fognak térni” – jelentette ki. 

A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy szükség lehet prioritások meghatározására, hiszen „amikor az embernek az a felelőssége, hogy egy országot vezet, néha népszerűtlen döntéseket is meg kell hoznia, ha azok hazája javát szolgálják”. 

Mint ismeretes, a dán kormány úgy határozott, hogy kivesznek egy munkaszüneti napot a munkavállalók naptárából, ami a szövetségi pénzügyminisztérium szerint évi 3,2 milliárd dán korona (170 milliárd forint) megtakarítást eredményez majd, s ezt a védelmi kiadások növelésére fordítják. 

Az ünnepnap, amiről szó van, a Nagy Imanap (Store Bededag), amelynek hagyománya egészen a 17. századig nyúlik vissza. A dán püspökök furcsának tartják a javaslatot, különösen annak indoklását, de a Dán Szakszervezetek Szövetsége is kritikát fogalmazott meg, mondván, hogy ez „nyílt támadás a dán munkamodell ellen”. Eddig több mint 400 ezren írtak alá egy petíciót a döntés megváltoztatása érdekében. 

Forrás: DR

A címlapképen Mette Frederiksen dán miniszterelnök látható. Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Iratkozzon fel hírlevelünkre