Istennek adom, amit tőle kaptam – Melega Juli énekes a Pengetőnek

A szombathelyi fiatal dicsőítő, Melega Juli igen hamar a zenei szolgálat sűrűjébe került. Elsősorban a szalézi közösség miatt, ahol rengeteg gyereknek énekelt már Isten szeretetéről. Tavaly pünkösdkor Veronika Lohmer német énekes dalának fordításával, és az arról megjelentetett klip révén sokak látóterébe került a tiszta szándékkal Istennek hálás óvodapedagógus-jelölt. A zene és a gyerekek nevelése egy korán felismert, őszinte elhivatottságot mutat. Az énekessel a dicsőítő szívről, a nevelésről és a közelgő Lélek Fesztiválról beszélgettünk.

– Tavaly a pünkösdről szóló, általad énekelt dal igen hamar elterjedt a hazai keresztény közösségekben. Honnan jött az ötlet, hogy a pandémia alatt egy ilyen éneket osszatok meg másokkal?

– A dal születésében nagy szerepe van Tömő Jánosnak, aki lefordította Veronika Lohmer, a Johannes Hartl által vezetett Gebetshaus németországi Imádság Háza egyik szerzőjének és szolgálójának – egyik szerzeményét. Hogy ez a szám elkészülhetett, azt teljes mértékben a karanténnak köszönhetjük. Nem volt semmi extra programunk. Így jött az ötlet, hogy vágjunk bele ebbe a projektbe. Megpróbálkoztunk vele. Találtunk hozzá zenésztársakat és embereket, akiket a közös munkába elhívtunk. Mi is csodálkoztunk, hogy mennyi emberhez eljutott az elkészült pünkösdi klip. Egy spontán ötletből egy elég jó dolog kerekedett ki.

– Terveztek a jövőben más számokat is hasonló módon elkészíteni?

– Van már készülőben egy új szám, fordításainkból is van több. Tehát lenne anyag, amit meg tudnánk osztani. A következő énekünk címe Élő víz. Ez is egy Szentlélek-hívó dal, amelyet szintén Veronika Lohmertől fordítottunk. 

– Szándékosan keresgéltetek a német nyelvterületről dicsőítő előadókat? Talán kevesen gondolnák, hogy ott is születnek gyönyörű imádó énekek.

– Német dalokat sokkal kevesebbet fordítanak. Inkább az angol az elterjedtebb. Viszont német nyelven is születnek nagyon szép énekek, amelyeket érdemes lenne magyarul is megismerni és énekelni. 

– Az életedben láthatóan sokat jelent a szalézi közösség. Hogyan kerültél kapcsolatba velük?

– Igen. Avatott szalézi animátor vagyok. Nekem ez a közösség nagyon sokat jelentett. Ennek is köszönhetem, hogy most az óvodapedagógusi pályát választom.

Öröm nekem, hogy fiatalokkal dolgozhatok fiatalokért. Együtt vagyunk nem csak a játékban, hanem az imádságban és a Jóisten jelenlétében.

Nagyon sok barátom van ebből a közösségből, ahol szintén vállalok zenei szolgálatot. Havonta egy gitáros szentmisét tartunk Szombathelyen, illetve nyáron táboroztatunk általában három hetet. Min a három héten körülbelül kétszáz gyerek részt vesz a táborban. A táborozókból mindig kialakul egy kis kórus. Gyerekkórust is vezetek a táborban, akikkel szentségimádáson és szentmisén énekelünk. Az életemnek fontos részét képezi, hogy a gyerekeknek átadjam a tudásomat és neveljem őket a hitre. Ez célom az óvodapedagógusi hivatásomban is:

nem csak jó, hanem Istent szerető embereket is nevelni.

Istent dicsérhetjük gitárral, akár rövidgatyában is

– Mit jelent számodra Istent dicsérni?

– Ez áll a legközelebb hozzám az összes imaforma közül. Ha már ezt az adottságot adta nekem a Isten, hogy ilyen hangom lehet, akkor őt szeretném ezzel szolgálni.

Istennek adom, amit tőle kaptam. A hangom eszköz lehet abban, hogy ezáltal másokat is Istenhez segítsek közelebb kerülni. A dicsőítés számomra örömforrást és megnyugvást jelent.

Olyan imádságot, amelyen keresztül kapcsolatba kerülhetek Istennel és eljuthatok hozzá. Egy kommunikációs csatorna közte és köztem, amin keresztül szólni tud hozzám és megérint. Továbbmegyek: az én énekem által, amint imádva dicsérem Istent, ő megérint másokat, akihez ő éppen szólni akar. Az egész egyébként a legjobb értelemben olyan megfoghatatlan.

– Ezt így érezted akkor is, amikor Szombathelyre költözött egy alkalom erejéig az Ez az a nap! Reménység Este elnevezésű dicsőítő rendezvénye?

– Igazából óriási megtiszteltetés volt, hogy ezen az eseményen énekelhettem, a nagy és ismert dicsőítésvezetők között. Ekkora színpadon azelőtt még soha nem énekeltem. Persze sok gyerek előtt már igen, ezért az a rengeteg ember nem hozott zavarba. Nagyon élveztem, hogy énekelhettem Istenről és Istennek ezen az alkalmon, éppen úgy, ahogy más alkalmakon vagy a gyerekekkel közösen.

– A következő nagyobb rendezvény, amin fellépsz, de leginkább énekeddel szolgálsz Istennek a szombathelyi Lélek Fesztivál lesz idén pünkösdkor. Hogyan készültök erre az alkalomra?

– Úgy gondoljuk, hogy ez a fesztivál egy hiánypótló újdonság az egyházban idehaza. Már korábban is megszerveztük volna, csak közbeszólt a vírusjárvány. Most minden jel arra mutat, hogy megvalósulhat ez a fiatalos program, de nem csak fiataloknak. Mindenkit nagy szeretettel várnak a szervezők, hogy ne felejtsük el ünnepelni a Szentlelket, aki mindig velünk van. A program kiemelt célja, hogy mindenki felfedezze a saját életében a Szentlélek Isten valóságát. A pénteki napon én is énekelni fogok. Még nem teljesen látszik, hogy milyen hangszerelésben fogunk megszólalni, de bizonyosan nem teljesen egyedül énekelek majd. Mindenképpen beválogatunk ismertebb dicsőítő dalokat is a repertoárba, hogy mindenki közösen és intenzíven dicsérhesse Istent. 

Gável András

 

 

Minket is vár a szombathelyi Lélek Fesztivál

Fotó: Ez az a nap! (Facebook)

Iratkozzon fel hírlevelünkre