Isten nem sétál el az életemből – Bari Laci a Pengetőnek

Talán nem is lehetett volna jobb időzítés az A Dal 2022 műsorának összeállításában azzal, hogy Bari Laci éppen a szerelmesek ünnepe előtt mutathatja be „Elsétáltál” című produkcióját. „Azt szokták feltenni kérdésként, hogy mi a szerelem ellentéte. Szerintem nem az utálat, hanem a közöny” – fejtette ki a dal üzenetét bemutatva a huszonegy éves madárhangú énekes. Hozzátette: „Istennel egészen más a helyzet az életemben. Ő nem fog soha elsétálni”. 2022. február 12-én, este 19:35-től a Dunán ikonikus énekhangját ismét megmutatva lép A Dal 2022 színpadára Laci új szerzeményével élőben, teljes zenekari kíséretben.

Bari Laci a színpadon háttérben a saját zenekarával. Fotó: Somogyi Lajos

– Milyen benyomásaid vannak, látva az idei az A Dal 2022 első két válogatójának produkcióit?

– Nagyon szuper. A versenyzők pedig igazán színes egyéniségek. Nem szívesen ülnék a zsűri székébe, mert annyira jó és különböző stílusú az idei mezőny. Különösen jónak gondolom a tánckar művészi teljesítményét. Az én produkciómban is láthatnak majd a nézők egy igényesen felépített koreográfiát. Nekem egyébként nagyon tetszik a műsor. Gyönyörű a vizuál, profi a stáb. Örülök, hogy ilyen színes a versenyzői paletta, és

a műsor lehetőséget ad a feltörekvő előadók bemutatkozására is.
– Bátran állíthatom, hogy a tavalyi teljesítményed után te már egyértelműen befutottnak számítasz ebben az országban. Az „Elsétáltál” című, idei dalod a „Féltelek” folytatása lesz? A videóklip hangszerelésében adjátok majd elő február 12-én?

– Első alkalommal mindenképpen ezt a hangképet hozzuk a saját zenekarommal. Azt kértem a többiektől, hogy egyelőre az eddigi hangszerelést még ne alakítsuk át. Mivel élőben, zenészekkel adjuk elő a számot, mindenképpen ott lesz az az ici-pici fűszer, amitől valóban élő hatása lesz a produkciónak. Mindenki egy kicsit beleteszi majd a saját egyéniségét is. Ettől azonnal fel lehet ismerni, hogy ez nem lemez, hanem

élő játék, ami sokkal pikánsabb, finomabb.

Nagyon nagy reményeink vannak, hogy továbbjutunk, és a következő adásban már hozhatjuk a teljesen akusztikus verziót. Na, azt már tervezzük széthangszerelni… (nevet)

– Milyen irányban?

– Megpróbáljuk belevinni a Los Angeles-i templomi gospel világot, de még ötletelünk. Az biztos, hogy különleges hangszerelést igyekszünk hozni.

– Templomi gospel? Hasonlóan a „Kősziklám” című dal általad megosztott feldolgozásához, amelyben ezt a megénekelt sziklát, mondhatjuk, hogy porszemekké zúztad? Ez már az „első fecskéje” annak a tervednek, hogy keresztény dicséreteket dolgozz fel?

– Megmondom őszintén, hogy a Kősziklám feldolgozása egyáltalán nem volt egy határozott elhatározás eredménye. Utólag persze örülök, hogy megszületett, és akár lehet a kezdete egy gospel-projektnek. Valójában azonban annyi történt, hogy volt szerencsém hallani ezt a dalt Mező Misi és Malek Andi feldolgozásában az Akusztik műsorában az A38 hajó színpadán. Előtte sajnos nem ismertem még ezt a dalt. De nagyon megtetszett. Azonnal beültem a stúdióba és a saját világomra formáltam át a számot, megőrizve az eredeti anyag tartalmát és üzenetét. A jövőben is tervezek ilyen jellegű, akár amerikai, akár magyar zenéket feldolgozni.

– Isten szeretetét, ami a gospel dalokat tüzessé teszi és a férj és a feleség közti szerelmet a Biblia több helyen egymáshoz hasonlítja, azt üzenve, hogy annak soha nem lesz vége. Az „Elsétáltál” ezzel szemben egy kapcsolat végét öntötte dalba. El tudod képzelni, hogy egyszer Isten ugyanígy kisétáljon az életedből?

– Az „Elsétáltál” az első kapcsolatomról szól, illetve annak a végéről. Azt szokták feltenni kérdésként, hogy mi a szerelem ellentéte. Szerintem nem az utálat, hanem a közöny. Mert ebben már semmilyen érzelem nincs. Az „Elsétáltál” az egy érzelemmentes szó. Nem elfutottál vagy elrohantál. Közömbösen, lassan, hátat fordítva mindennek, eltávolodtál. Erről szól a nóta: egy ember úgy tudja a másik embert elveszíteni, hogy észre sem veszi. Egyik napról a másikra idegen lesz az, aki addig a társat jelentette, és aki „elsétál a szívemmel”.

Istennel egészen más a helyzet az életemben. Ő nem fog soha elsétálni, kis korom óta jelen van a mindennapjaimban.

Ezért nem keseredem el soha, még ha kudarc is ér. Tudom, hogy a történteknek így kellett lenniük. Ezért igazán, úgy mélyen nem tudok szomorú lenni. A negatív dolgokat helyre tudom rakni saját magamban. Tudom, hogy az Úristen úgyis velem van.

– Akkor az sem nyomott le ezek szerint, hogy a tavalyi döntőt végül nem te nyerted?

– Bennem nyugodtság volt az eredményhirdetés közben. Radics Gigi például biztosra vette, és oda is súgta nekem, hogy „Laci, te leszel az”. Engem viszont nem érintett negatívan, hogy végül a Kaukázus lett az első. Én őszintén és önfeledten tapsoltam és örültem, hogy ők nyertek. Gratuláltam is nekik. Nagyon szeretem Janót – a zenekar énekesét – akit végtelenül jó embernek tartok. Már az sokat jelentett számomra, hogy eljuthattam a döntőig. Még mindig megtalálhatóak a tavalyi felvételek, vissza lehet azokat nézni, hallgatni.

A zenénél nincsen nagyobb dolog szerintem.

Gável András

 

 

 

Bari Laci kőkemény a Kőszikla című dicsőítő dalban

Mindent Istennek köszönök meg – Bari Laci a Vasárnapnak

Fotó: Gráf Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre