Márki-Zay szerint a szülés levezetéséhez nem kell orvos – na de engedély sem?

Márki-Zay Péter szülésszakértőnek (is) tartja magát, de véleményének megalapozottsága több ponton is kérdéses, miután szülészettel foglalkozó családi cégük is botrányba keveredett korábban.

A szüléshez nem kell orvos, mert az nem betegség, hanem egy természetes folyamat – állítja Márki-Zay Péter. A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban arról is beszélt, hogy szülészeti és sürgősségi osztályokat záratna be a vidéki kórházban. De egyébként is visszatérő téma az egészségügy kérdése Márki-Zaynál, például már arról is értekezett, hogy

szerinte az egészségügy üzlet, ahol fizetős egészségügyet vezettek be, ott az jól működik, az ingyenes egészségügy csak egy illúzió, és vizionált ezzel kapcsolatban koktélt felszolgáló fűszoknyás lányokról is.

Így jutottunk el odáig, hogy Márki-Zay kijelentette, hogy a szüléshez például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve, egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést, hiszen az „normál esetben egy teljesen egészséges folyamat”.

Szakértők és orvosok is egyetértenek azonban abban, hogy az orvos nélkül levezetett szülés nagyon kockázatos, hiszen számtalan komplikáció léphet fel, amit orvosi szaktudás és orvosi műszerek, kórházi körülmények hiányában egy szülésznő vagy dúla nem tud kezelni.

Márki-Zay Péternek azonban nincs egészségügyi végzettsége, feleségére és saját élményeire hivatkozott ebben az esetben is. Mint mondta, „a szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek születésénél magam is ott voltam”.

Erősen aggályos azonban, hogy Márki-Zay felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznői pályafutásával érvel, hiszen ezzel kapcsolatban több kétes részletre is fény derült az elmúlt években, melyek után a nőnek magyarázkodnia kellett.

Néhány évvel ezelőtt például kiderült, hogy Márki-Zayné Vincze Felícia érvényes működési engedély és ÁNTSZ-engedély nélkül vezethetett le otthon szüléseket, valamint a felsőfokú szakirányú végzettségét igazoló okiratot is csak később honosíttatta, különbözeti vizsgával.

Márki-Zayné Vincze Felícia és Márki-Zay Péter. Forrás: Facebook

Bár nem nyert bizonyítást, hogy az asszony valóban szülésznői tevékenységet végzett volna a részvételével is zajló szülések során, de arról számolt be, hogy számtalan otthon szülésnél jelen volt – saját bevallása szerint dúlaként, vagyis lelki segítőként – az engedélyek megszerzése előtt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre