Harminc éves az Aeropark Repülőmúzeum

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum. A helyszínen a látogatók megismerhetik egyebek mellett a repülés hőskorát, a Malév 66 éves történetét, valamint betekintést kaphatnak a modern légi közlekedés hétköznapjaiba, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögé is - tudatta az Aeropark-Légiközlekedési Kulturális Központ az MTI-vel.

A ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum 1991-ben nyitotta meg kapuit. A kiállítóhely alapjait már az 1970- es évek második felében letették a repülőtéri szakemberek, miután világossá vált, hogy a Malév a következő időszakban több repülőgépét, köztük Il-18-asokat és Tu-134-eseket is kivonja a forgalomból. A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság és a Közlekedési Múzeum közreműködésével létrejött repülőskanzent végül a 2-es Terminál közelében alakították ki – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Légközlekedési Kulturális Központ 2013 óta üzemelteti és fejleszti az Aeroparkot, amely mára az ország egyik leglátogatottabb múzeuma lett, évente mintegy 70 ezer látogatót fogad.

A helyszínen jelenleg 13 légi jármű mutatja be a magyar polgári repülés múltját 1946-tól a kétezres évek elejéig.

Ezek mellett számtalan különleges repülőtéri földi jármű is megtekinthető és kipróbálható, a hatalmas tűzoltóautótól kezdve a repülőgép-vontatón át az előteres Zsiguliig vagy a Wartburgig. A látogatók nemcsak a múltba kóstolhatnak bele, hanem a jelenbe is, hiszen az Aribus A320neo szimulátorban abból kapnak ízelítőt a vendégek, hogyan dolgoznak a pilóták napjaink egyik legmodernebb repülőgépén.

A közlemény kitér arra is, hogy az Aeropark egyik legnépszerűbb állandó programja a reptérlátogatás, melyen muzeális Malév Ikarus autóbuszokkal viszik be a látogatókat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögé. Évente átlagosan 30 ezer látogató ismerheti meg Ferihegy titkait, a reptérlátogatás pedig 2022-től már a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren is elérhető lesz – olvasható a közleményben.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a HA-LRA lajstromjelű Yak-40 típusú sugárhajtóműves repülőgép látható a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér melletti Aeropark repülőmúzeumban 2015. június 12-én hajnalban. A szovjet gyártmányú háromhajtóműves regionális gép a 2014 májusában repülőgép-balesetben elhunyt pilóta és repülőgépgyűjtő Komócsi Zoltán tulajdona volt. MTI Fotó: Lakatos Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre!