Jézust látták Budapest utcáin

Gőzerővel beindultak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti színpadai a misszió jegyében, a főváros különböző pontjain.

„Én ismerem a boldogság titkát!” „A Szentlélek két lábbal szügyön rúgott, és megváltozott az életem.” „Szerettek szerelmes levelet kapni? Én itt tartom a kezemben, az a címe: Biblia!” „Az irgalmas Atya, ledobva magáról minden méltóságát, rohan, hogy átöleljen téged: gyűrűt húzzon az ujjadra, köntöst és sarut adjon rád!” Itt a lehetőség, hogy a szívedben meghozd a döntésedet: átadom az életemet, Jézus!” – ilyen és ehhez hasonló mondatok fogadták a munkából hazatérőket Pesten az Örs vezér téren, a Sugár áruház tövében felállított színpadon, illetve Budán a Széll Kálmán téren. Többen első alkalommal engedték be Isten szeretetét a szívükbe, mások a korábbi szeretetet újították meg. Jézusról szólt minden az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus városi, missziós színpadain. Kitapintható közelségbe került a szentmise befejező felszólítása, amely az együttjárásból ered az Oltáriszentségben jelenlévő Jézussal: Küldetésetek van! Az Eucharisztia missziós szentség – világított rá Kunszabó Zoltán katolikus diakónus, a budapesti misszió színpadainak főszervezője.

Színpadok az Örs vezér és a Széll Kálmán téren

Szeptember 6. és 10. között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti programjaihoz kapcsolódva Budapest két különböző, közelekedési szempontból frekventált pontján, missziós színpadokon viszik közelebb Isten szeretetét a járókelőkhöz. Az Örs vezér és a Széll Kálmán téren, hétfőtől péntekig, délután három órától folyamatos zenei műsor és tanúságtételek hallhatók az egyes helyszíneken.

Az első nap kiválóan szemléltette, hogy Jézus megerősíti azok szolgálatát, akik megvallják őt az emberek előtt. Valóban az ő arcát és jelenlétét teszik láthatóvá, aki mellett a színpad előtt megállók, maradók, aztán továbbhaladók életreszóló döntést hoznak. A „Meghallgatlak” sátorban őszinte beszélgetések keretében bárki leteheti mindazt, ami a szívét nyomja, hogy szabaddá válhasson Isten szeretetére. A tereken folyamatosan szolgálatban állnak a papok, akikhez bárkinek lehetősége van odamenni, hogy elbeszélgessen vagy letegye a bűneit.

Csiszér László és a Mező Misivel közösen szolgáló Eucharist együttes zenei szolgálata a délutánokat a dicsőítés lelkiségében tartja. Lackfi János, a Kaláka vagy a Makám együttes a gyerekeknek és a felnőtteknek is tartalmas kulturális töltekezést ajándékoz.

Az Eucharisztia missziós szentség

„A NEK számomra missziós lehetőséget jelent. Persze mondhatják, hogy nekem mindenről ugyanez jut az eszembe… De hát miután az lett a kongresszus fő szlogenje, hogy »Találkozz Jézussal Budapesten!«, ezzel csak »adják alám a lovat«. És mindenki alá, aki egy kicsit is elkötelezett a misszió mellett. Az Eucharisztiával való kapcsolat ott kezdődik, hogy az ember megismeri Jézust, és hitre jut Benne. Ferenc pápa ugyanezt úgy nevezi: »találkozás Jézussal«. Ennek mélyebb fokozata a megtérés, amikor tudom, hogy valóban Jézus az én Uram, Mesterem, akire hallgatni fogok. Jézus egyértelműen az Atyához akar kapcsolni bennünket, hogy az istengyermekségünket ki tudjuk bontakoztatni. Erre kapott meghívást minden ember – nyilatkozta korábban Kunszabó Zoltán katolikus diakónus a NEK rendezvényéről.

Kunszabó Zoltán katolikus diakónus, a NEK missziós színpadainak főszervezője az Örs vezér téren, 2021. szeptember 6-án. Fotó: Vasárnap.hu/Gável András

Hozzátette: „Az Eucharisztia azt a személyt, aki hittel veszi magához, fokozatosan átalakítja Jézus képmására. Ezen a ponton, immár »Jézussá válva« tudunk evangelizálni. Így jelenik meg a misszió mint belső hajtóerő. Ekkor kezd el érdekelni a másik ember: Jézus belőlem kíváncsi rá. Ennek következtében elkezdünk idegen emberekre időt szánni. Érdekelni fog valakinek a sorsa, aki nem a családtagom. Naponta imádkozni fogunk bizonyos emberekért, a szűkebb vagy a tágabb környezetünkben. Jézus szeretete sugárzik így ki a másik emberre. Rajtunk keresztül találkozik Jézussal. Mindez az Eucharisztia nélkül nehéz.

Az eucharisztikus élet nagyon sokat tud segíteni abban, hogy Jézust tudjam megjeleníteni a misszió során,

amely számomra akkor fejeződik be, ha a megtérők eljutnak az oltárhoz, és beteljesülésként veszik az Eucharisztiát. Ez egy gyönyörű út: Jézustól indul és Jézushoz vezet” – magyarázta a diakónus az eucharisztikus misszó belső dinamikáját.

Székely János szombathelyi megyés püspök Budapesten az Örs Vezér téren tanúságtétel közben, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós színpadán 2021. szeptember 6-án. Fotó: Vasárnap.hu/Gável András

Püspökök és mások tesznek tanúságot a saját megtérésükről

Hétfőn két katolikus főpásztor is őszinte tanúságot tett arról, hogyan találkoztak az életükben Isten szeretetével. A megtérésük története emberközelivé tette a sokszor oly távolinak hitt kereszténységet és az egyház közösségét. Barbara Heil tanúságtétele az irgalmas Atyáról és a megtérő fiúról vagy Szibig Marianna Ágnes nővér saját élettapasztalatain alapuló tippjei a boldogsághoz a Szentlélek erejével állította meg az embereket, akik több százan hallgatták az evangéliumot.

Akik Krisztus mellett döntöttek, bizonyára bátran vállalják a új vagy megújult hitvallásukat: „Jézussal találkoztak Budapesten!”

Kaláka koncert a NEK missziós színpadán, az Örs vezér téren, 2021. szeptember 6-án. Fotó: Vasárnap.hu/Gável András

Egész héten át

A programok a misszió jegyében egész héten át folytatódnak Pintér Béla, Flach Ferenc, A Lelkes napok ifjúsági csapata, Csiszér László, az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség, az Eucharist zenekar és Mező Misi, illetve Szabó Balázs gospelzenész, Andelic Jonathan, Böjte Csaba, Zámbori Soma színművész, Mary Healy, Simon András grafikusművész, az Emmánuel közösség, Damian Stayne és a Cor et Lumen Christi közösség, a Mandulaszem bábcsoport, a Szabad-ON együttes és Martin Dorka és csapata közreműködésével. A két missziós színpadon a program minden délután 15:00 órakor kezdődik, amelyet este 20:00 órától Csiszér László, illetve az Eucharist együttes lendületes dicsőítő koncerjet zár le. 

Gőzerővel beindultak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti színpadai a misszió jegyében, a főváros különböző pontjain.A városi színpadok az eucharisztikus kongresszus „kinyújtott karjaiként” az Oltáriszentség missziós küldetését teljesítették.A képre kattintva galéria nyílik!

 

 

Kiderült, milyen dalokat hallhatunk a NEK margitszigeti zárókoncertjén

Amint Jézussal találkozunk, átadhatjuk neki az életünket

Szikora Robi: A szentmisével teljes az életem

A kiemelt kép forrása: Vasárnap.hu/Gável András

Iratkozzon fel hírlevelünkre