Még Gulyás Márton szerint sem létezik „függetlenobjektív” újságírás

Váratlan helyről kapott kemény kritikát a 444 újságírója, Plankó Gergő. A Partizán műsorvezetőjével készített interjúban szóba került, hogy agitálhat-e egy újságíró, illetve hogy kiléphet-e a tudósító szerepéből. Gulyás Márton erre adott reakciója lerombolja mindazt, amit mindeddig a balliberális média állított magáról.

Gulyás Mártont keveseknek kell bemutatni. A baloldali provokátorból lett műsorvezető jelenleg a Partizán címet viselő YouTube-csatornáját készíti. Szélesebb körű ismertségre korábban a Sándor-palota leöntésével tett szert. A baloldalon ritkán tapasztalható módon kifejezetten törekszik a valódi objektivitásra, vagy legalábbis annak látszatára. Mindez nemcsak a meghívott vendégek névsorán látható – vendégei között szerepelt már G. Fodor Gábor, Bayer Zsolt és Fürjes Balázs is –, de például a sokak számára emlékezetessé vált Fekete-Győr András-interjút is ki lehetne emelni. Ez volt az a Partizán-adás, ahol Gulyás olyan kemény kérdéseket szegezett a Momentum miniszterenök-jelöltjének, hogy az több esetben csak annyit tudott felelni, hogy „nem tudom”.

Előválasztási vitasorozat

Közeledve a baloldali előválasztáshoz, a Partizán csapata céljául tűzte ki, hogy a lehető legtöbb körzetben vitát rendez, ezzel segítve az ellenzéki szavazókat a lehető legalkalmasabb baloldali jelölt kiválasztásában. Összesen 32 ilyen vita lesz (jelenleg úgy tudni, hogy a miniszterelnök-jelöltek nem fognak elmenni Gulyásékhoz, mivel a hat párt csak két kereskedelmi televíziós vitát hagyott jóvá), és mindebben a 444.hu nevű balliberális lap a Partizán médiapartnere.

Ennek kapcsán készített interjút Gulyás Mártonnal a lap egyik újságírója, Plankó Gergő a 444 YouTube-csatornájára. Plankó igyekezett felhívni a figyelmet Gulyás életútjában, illetve politikai és médiatevékenységében található (ön)ellentmondásokra.

Gulyás Márton a 444 stúdiójában. Forrás: 444 / Youtube képernyőkép

Mégsem lenne „függetlenobjektív” a 444?

Az interjú végéhez közeledve Plankó egy részletet mutat a Partizán egyik, 2018. végi tudósításából, amelyben az úgynevezett „rabszolgatörvény” elleni tüntetésről közvetítettek Gulyásék. A felvételeken éppen a kordonok lebontása látható, mire Gulyás azt mondja, hogy „nagyon helyesen elkezdték megrohamozni a kordont”, majd arra szólítja fel nézőit, hogy menjenek Budapestre és rohamozzák meg a Parlamentet és a Kossuth teret.

Plankó álláspontja a bejátszással kapcsolatban, hogy ilyet egy újságírónak nem szabad tennie, nem szabad agitálnia. Gulyás ezzel nem ért egyet, szerinte ugyanis igenis agitálhat egy újságíró, kifejtheti saját véleményét, akár még egy tudósításban is, mert szerinte nem baj, „ha kilépsz a tudósítói szerepből”. Erre a 444 munkatársa úgy felel – nyilván utalva ezzel kollégáira is –, hogy

„az általam ismert újságírók nagy többsége azzal az állításoddal nem értene egyet, hogy újságíróként lehet agitálni”.

Erre pedig egyből érkezik Gulyás Márton válasza, aki ritkán látott őszinteséggel köpi szembe a baloldali médiát, és rombolja le a „függetlenobjektivitás” mítoszát. A Partizán műsorvezetője azt mondja, hogy

„világos, de ezzel együtt egyébként ők maguk is ezt megteszik számos cikkükben, amiről azt gondolják, hogy egy neutrális álláspontot közvetít, mert az a neutrális álláspont az ugyanúgy érdekek által van konstituálva. Ezek az érdekek alapvetően így vagy úgy, de jönnek létre, és attól, hogy valaki ezt öntudatlanul reprodukálja, attól még reprodukálja”.

Ennél a pontnál Plankó szinte belevágva interjúalanya szavába, gyorsan eltereli a témát a következő bejátszásra.

Kíméletlen kritika

A Telex, a 444 és társaik, avagy a balliberális média éllovasai azok, amelyek a jobboldali médián minden adandó alkalommal számonkérik annak függetlenségének a hiányát, míg ezzel együtt saját magukat valamiféle „függetlenobjektív”, mindenféle érdektől és külső behatástól mentes, a tényekről szakszerűen és részrehajlás nélkül beszámoló médiának tüntetik fel. Gulyás Márton tömör, de annál erősebb kritikájával, kendőzetlen őszinteséggel teszi helyre ezeket a lapokat.

Mindezzel pedig ledöntötte a hosszú ideje építgetett független és objektív balliberális média mítoszát.

A teljes interjú itt megtekinthető, a kérdéses jelenet 1:00:27-től látható.

A 444 szerint a gyermekeket megrontó bűnözők csak idézőjeles „pedofilok”

Milyen mélységekbe süllyed még a 444 (és kommentszekciója)?

Kiemelt képünkön Plankó Gergő, a 444 újságírója interjút készít Gulyás Mártonnal. Forrás: 444 / Youtube képernyőkép

Iratkozzon fel hírlevelünkre