Magyarország biztos pont

Orbán Viktornak a kötcsei piknikről a közösségi médiába feltöltött egyik képének a címe volt ez: Magyarország biztos pont. A kormányfő nem írt kommentárt a bejegyzéshez, de mi most megpróbáljuk kifejteni, miért is számít hazánk biztos pontnak, és mi a jelentősége ennek egy egyre gyorsabban változó világban.

Járvány és oltások

A magyar kormány egy kifejezetten sikeres járványkezelést tudhat maga mögött, különösen ha a vakcinabeszerzésre gondolunk. Míg az EU tagállamai év elején a késlekedő Pfizer, Moderna és AstraZeneca szállítmánai miatt bosszankodtak, addig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével Magyarországnak már előrehaladott tárgyalásai voltak a moszkvai és a pekingi vezetéssel. Ennek köszönhetően az oltási programunk jóval előrébb tartott, mint az EU-s, és ennek volt betudható, hogy az országot 4-6 héttel előbb tudtuk kinyitni, mint mások. 

Ehhez persze az kellett, hogy a kormány nem ideológiai, hanem érdekalapon jó kapcsolatot ápoljon Oroszországgal és Kínával is, így amikor az érdek úgy kívánta, ki lehetett használni ezeket a kapcsolatokat.

Ezzel szemben nyugaton sem a kapcsolatrendszer, sem a szándék nem volt meg, hogy az emberéletek védelme érdekében felülemelkedjenek a kicsinyes ideológiai szempontokon.

Ráadásul ott, ahol elgondolkodtak volna valamelyik keleti vakcina beszerzésén, a koalíciós feszültségek nőttek akkorára, hogy végül még a kormányfőnek is távoznia kellett. Ez az ország volt Szlovákia, ahol a vitás időszakban le is lassult az oltási program.

Az elmúlt egy év tehát remekül megmutatta, hogy a következetes, régóta épített patrióta, érdekalapú kül- és gazdaságpolitika válsághelyzetekben is kifizetődő, a stabil, koalíciós alkuk nélküli kormányzás pedig aranyat ér a krízishelyzetekben. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy járványkezelés szempontjából Magyarország az egyik legbiztosabb pont a világban.

Migráció

Az afgán helyzet éppen most mutatja meg, hogy a migráció egy soha el nem múló kihívást jelent az Európai Unió számára. Elképzelhető még olyan csendesebb időszak, mint ami az elmúlt egy-két évet jellemezte, de sajnos konflitkushelyzetekre mindig számítani kell Európa tágabb környezetében. És akkor még nem számoltunk az egyre több kutató által előrejelzett klímamenekültek több százmilliós számával. Az tehát biztos, hogy az EU-nak előbb-utóbb hosszú távú választ kell adnia a bevándorlás kérdésére, és az is egyre egyértelműbb, hogy ez a határok szigorú védelme és az azokon kívüli segítségnyújtás lesz. Erről beszél már Angela Merkel német, Sebastian Kurz osztrák kancellár, és meglepő módon a liberális holland miniszterelnök, Mark Rutte is.

Egyetlen miniszterelnök és kormány van, amely biztos pontként 2015 óta ezt mondja: Orbán Viktor és Magyarország kormánya. Azok pedig, akik most egyetértenek vele, 2015-ben még patás ördögnek tartották.

Pedig ha 2015-ben is meglett volna ez az egyetértés, nem kellett volna több millió embert beengedni, és nem kellene most azon gondolkodni, hogy mégis hogyan küldjék vissza a származási országokba azokat a százezreket, akikről időközben kiderült, hogy jogosulatlanul tartózkodnak az EU-ban. Akkor azt mondták Orbán Viktornak, hogy a kvóta működik, a határvédelem nem. Ehhez képest

most már csak egyes, egyre vékonyodó brüsszeli szirénhangok beszélnek kvótáról, ugyanakkor kerítés egyre több EU-s külső határon áll, gondoljunk csak a balti államokra, Lengyelországra vagy épp Bulgáriára. 

Kiderült tehát, hogy a migráció kérdésében is Magyarország volt a biztos pont, melynek kormánya 2015 óta ugyanazt mondja. És meg is lehet nézni: hazánknak nem kell a bevándorlás negatív hatásaival szembesülnie. Kár, hogy nyugaton hat évbe telt, mire felismerték, hogy a magyar módszerek működnek.

Gazdaság

Ha van olyan területe a kormányzásnak, ahol a következetesség, a stabilitás és a kiszámíthatóság kifizetődő, akkor az a gazdaság. Ez látszik azon, hogy ömlenek a beruházások hazánkba, lásztik azon, hogy a járvány után gyakorlatilag pár hónap alatt visszapattant a gazdasági teljesítmény a 2019 végi szintre, és látszik azon, hogy a növekedésünk most már trendszerűen meghaladja a nyugati országokét. A kormány ugyanis 2010 óta tartja magát ahhoz, amit eltervezett. Sziszifuszi munkával építi a keleti kapcsolatokat, ragaszkodik a munkát terhelő adók csökkentéséhez és ahhoz, hogy aki tud, annak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy dolgozzon. Ennek köszönhetően pedig a magyarok ma tényleg jobban élnek, mint éltek a 2010-es évek elején. 

Magyarországon így még igaz az a szabály, ami Nyugat-Európában már nem: ha keményen, jól dolgozol, többre viheted, mint az előtted álló generáció.

Ennek igazságtartalma pedig jövőbe vetett hitet ad, hitet, amely segít abban, hogy jól, pontosan és hatékonyan; jobban, pontosabban és hatékonyabban dolgozzunk. Az állam pedig megteremti az ehhez szükséges felételeket, amelyből így még nagyobb gazdasági növekedés lehet. És amelynek alapja az, hogy Magyarország biztos pont.

***

A jó dolgokat sokszor csak akkor értkelejük, amikor már megszűnnek, és így van ez a biztonsággal, a stabilitással is. Gondoljunk csak vissza a 2010 előtti időszakra, amikor emberek milliói éltek egyik napról a másikra, és alig volt valaki, aki hosszú távra tudott tervezni. Most azok igyekeznek ismét megszerezni a kormányrudat, akik miatt a 2010 előtti állapot előállt. Ne engedjünk a stabilitásból, ne engedjünk abból, hogy hazánk biztos pont. Értékeljük most, amink van, mert utólag már hiábavaló lesz a siránkozás.

Kiemelt képünk forrása: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre