Zaklatják a nőket a transznemű rabok Kalifornia börtöneiben

Egy női mozgalom hívta fel rá a figyelmet, hogy a női börtönökbe áthelyezett biológiai férfiak inzultálják a nőket, ennek a hallgatólagos támogatásával pedig a rabok alkotmányos jogait sértik meg.

Kalifornia államban, január elsején lépett hatályba egy törvény, amely lehetővé teszi a transzneműek számára, hogy olyan börtönbe vonuljanak, amilyen neműnek érzik magukat. De ezzel kapcsolatban számos visszaélés történt, miután kiderült, hogy az áthelyezett „transznemű” nők bántalmazzák a nőket, számolt be a V4NA.

Nők Felszabadítási Frontja (WLF) ezzel kapcsolatban egy levelet küldött Gavin Newsom kormányzónak, amiben a női rabok alkotmányos jogának megsértésével vádolták meg Kalifornia államot.

A törvény hatályba lépése óta a szervezethez számos panasz érkezett bántalmazott, és traumatizált nőktől, akiket többféleképpen bántalmaztak a férfi fogvatartottak. Az egyik nőt egy újonnan áthelyezett fogvatartott cellatársa úgy megütötte, hogy napokig nem tudott rágni, de a transznemű személy büntetések nélkül megúszta az esetet. Máskor pedig zuhanyzás közben szexuálisan bántalmazták a nőket azok a biológiai férfiak, akikkel együtt kellett tisztálkodniuk. A beszámolók szerint az áthelyezett rabok még férfi nemi szervekkel is rendelkeznek

– mondta Lauren Adams a WLF jogi igazgatója.

A minisztérium adatai szerint, az államban eddig 273 átutalási kérelmet adtak be, ezek közül 266 férfi intézményekben tartózkodó emberektől származik. Az államban összesen 1286 fogvatartott azonosította magát transzneműnek, vagy nem binárisnak.

24 férfi került a női börtönökbe

Mostanáig összesen 24 férfi rabot helyeztek át női börtönökbe. A WLF vezetőjének elmélete szerint, sok olyan férfi, aki női börtönökbe kerül nem transznemű, hanem csak próbál elmenekülni a korábbi élethelyzetéből. Sok ilyen férfi ilyen módszerrel akar kijutni a férfi börtönből, de ezzel a nők kerülnek veszélybe. Az állami börtönökben lévő szinte összes nőt bántalmazzák a férfiak, és sokaknak szexuális erőszakot is el kellett szenvedniük. Emellett pedig az is nagy trauma lehet, ha egy cellában kell aludni, és együtt kell zuhanyozni egy férfival.

Az állam törvényei szerint, egy bizottságnak kell a bebörtönzött személlyel kapcsolatos összes dokumentációt átnéznie. Azok alapján kell megállapítani, hogy a kérelmet benyújtó személy alkalmas-e az áthelyezésre.

A WLF levelében arra kérte a kormányzót, hogy állítsa le az összes új áthelyezést és távolítsa el a már átköltözött fogvatartottakat a női börtönökből addig, ameddig a biztonsági értékelést el nem végzik újra minden rabnál.

(V4NA)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre