Ha már felvilágosítjuk a fiatalokat, ne tegyük akárhogy!

fiatalok Pixabay

A TeenSTAR kurzus célja, hogy a fiataloknak olyan ismereteket adjanak át, melyeknek köszönhetően felelős döntéseket hozhatnak. A program képviselőinek célja, hogy a serdülőkorúak ne az árral sodródjanak, hanem tudatosan haladjanak a saját maguk által kitűzött célok felé. Mindehhez biológiai, szociológiai és pszichológiai kérdésekről is beszélgetnek velük, melynek során kialakíthatják az álláspontjukat, értékrendjüket, és gyakorolhatják ezek kifejezését is.

A TeenSTAR egy komplex, szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program, amely világszerte közel 30 országban működik, és kutatások igazolják sikerét a korai szexuális élet és a fiatalkori terhességek megelőzésében. Dr. Hanna Klaus osztrák nőgyógyász az 1980-as években dolgozta ki a programot, melynek célja a prevenció volt. Munkája során ugyanis számos várandós kamaszlánnyal találkozott.

A program segít a fiataloknak megérteni a kamaszkor idején lejátszódó testi-lelki változásokat. Fontos szerepet kap a pozitív test- és énkép, a termékenységtudatosság és az egészséges párkapcsolatok kialakításának képessége. A kurzus ideális esetben fél, esetleg egy éven át tart.

Első magyarországi TeenSTAR-oktató-képzés (Fotó: Magyarországi TeenSTAR Egyesület)

A szakemberek kéthetente vagy havonta két-három tanítási órában találkoznak a diákokkal, az iskolában többnyire bontott osztályokban – hogy a foglalkozás valóban kiscsoportos és interaktív legyen. Iskolán kívül délutáni foglalkozást is szerveznek,, melynek időtartama 1,5-2 óra.

A fiúk és a lányok általában együtt vesznek részt egy-egy foglalkozási egységen, de néhány téma során nemenként bontott csoportokban beszélgetnek velük.

Egy csoporthoz két előadó is érkezhet. A résztvevőknek munkafüzetet és időnként „házi feladatot” is adnak. A kurzus folyamán 2-3 bemutató alkalmat tartanak szülőknek vagy tanároknak.

– Az ausztriai csapattól kaptuk meg a programot, ők is képezték ki oktatóinkat. Én 2017-ben végeztem el a képzést, a Családi életre nevelés kurzus elvégzése után, és ezzel együtt megtaláltam a hivatásomat – nyilatkozta lapunknak a Magyarországi TeenSTAR Egyesület elnöke. Sótonyiné Prevoz Cecília elmondta, négygyermekes anyaként ő is szembesült azzal, hogy milyen nehéz kamaszokkal beszélgetni a barátság, szerelem, szexualitás témáiban. A tinédzserek ugyanis szívesebben osztják meg gondolataikat kortársaikkal, az ő véleményükre kíváncsiak, hozzájuk mérik magukat.

A tinédzserek általában szívesebben beszélik meg kortársaikkal problémáikat. (Fotó: Unsplash.com)

– Ebben a programban nagyon sok segítséget, eszközt kaptam ahhoz, hogyan viszonyuljak a gyerekeimhez, hogyan tudunk megnyílni egymásnak, ugyanakkor elhivatottságot is kaptam, hogy eljussak a többi fiatalhoz is – tette hozzá. – Régebben sokszor szidták a serdülőket, hogy milyen lusták, naphosszat fekszenek az ágyukban, és nem csinálnak semmit. Ma már tudjuk, hogy ez milyen fontos része volt a felnőtté válásuknak, személyiségfejlődésüknek, hiszen

ebben az időben reflektáltak a világra, érzéseikre, a velük történt dolgokra, döntéseket hoztak, álmodoztak, azaz fejlődtek, alakultak

– mutatott rá. Szerinte minderre a mai rohanó, túlterhelt, lehetőségekkel teli online világban egyre kevesebb lehetőségük van. – Amiatt lettem oktató, és vállaltam el az elnökségét, hogy minél többet tudjak tenni azért, hogy

a kortársak körében megszervezett beszélgetéseinken keresztül magabiztos, önálló, döntésképes, a világot kritikai szemmel figyelő felnőttek nevelődjenek

– tette hozzá. Kitért arra is, hogy a pandémia miatt kevés helyre jutottak el egyelőre, de a közeljövőben az a céljuk, hogy minél több közösséghez, minél több iskolákba elmenjenek, és támogathassák a fiatalokat a fejlődésben. Mivel nagy az érdeklődés a program iránt, további képzéseket és továbbképzéseket is szeretnének szervezni.

TeenSTAR tábor 2018-ban (Fotó: Hegedüs Márton)

– A program hiánypótló, mert bár sok fiataloknak szóló program fut, ez rendkívül jól felépített, profi módszertannal bír. Ettől egyedülálló talán az egész világon – mondta el a Vasárnapnak a program hazai meghonosításáért felelős projektvezető. Boros Annamária szerint a fiatalok közül sokan azt gondolják, hogy már mindent tudnak, de rendre kiderül, hogy ez messze nem így van. Sőt, nemcsak ők, de

még a felnőttek is számos újdonsággal találkoznak az oktatói képzéseken a test működésével kapcsolatban.

– Mi minden alkalommal igyekszünk a tudást ítéletek nélkül, informatívan és játékosan átadni a résztvevőknek. Szerencsére nagyon nagy az érdeklődés – tudtuk meg Boros Annamáriától. Hozzátette, már számos értékes tananyagot fordítottak németről magyarra, és kutatásokat is végeztek a fiatalok körében, öt országot érintően.

Svédország leállította az „identitászavarban szenvedő” gyermekek gyógyszerezését

A magyar fiatalok körében egyre fontosabb a hazaszeretet – Székely Levente a Hadjáratban

Transzneműek szexuális életét bemutató tájékoztató füzetet adtak 10-12 éves gyerekek kezébe

(Kiemelt fotó: Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre