Keresztény ideológiája miatt nem tarthat a szervezet felvilágosító órát egy német iskolában

iskola

A bajorországi kulturális minisztérium betiltott egy szexuálpedagógiai órát egy általános iskolában Bistum Regensburgban csak azért, mert a felvilágosítás a keresztény tanítás alapján történt.

A felelősségteljes nemi életért

A Teenstar Deutschland nevű szervezet negyedik osztályos diákoknak tartott volna felvilágositó foglalkozást. A kurzus címe: „Én és a testem – megértem a fejlődésemet és erőssé válok kamasz koromra”. A program eredetileg több foglalkozásból állt volna, az első alkalom után azonban az iskolatanács nem engedélyezte a folytatást. Az iskola arra hivatkozott, hogy a foglalkozáson tanultak szembe mennek a szülők és az iskola nevelési elveivel, annak ellenére, hogy korábban egy szülő sem panaszkodott, írja a német Die Tages Post.

A Teenstar programjai a keresztény emberkép köré épülnek. Céljuk, hogy megtanítsák a gyerekeknek, hogyan éljék meg a szexualitást annak teljességében, szépségében és szeretetben, és megtanuljanak kötődni a másikhoz. A foglalkozás segít, hogy a gyerekek szeretettel tekintsenek saját magukra, elégedettek legyenek önmagukkal, a testükkel, azzal a biológiai nemmel, amelybe születtek.

Homofóbia és fundamentalizmus?

A minisztérium homofóbiával és fundamentalizmussal vádolja a szervezetet, többek között azért, mert a Teenstar brosúráiban le van írva: két férfi vagy két nő természetes módon nem tud családot alapítani.   

A brosúrában szereplő állítás viszont nem megy szembe a bajor alkotmánnyal, amely kimondja, hogy a házasság és a család az emberi közösség természetes és erkölcsi alapja, és „az állam különleges védelme alatt áll”.

Elisabeth Luge, a „Teenstar Németország” elnöke visszautasította a homofóbiával kapcsolatos vádakat. Elmondása szerint az általános iskolai tanfolyamok arról szólnak, hogy a gyerekeket megerősítsék saját identitásukban tizenéves korukra. Beszélnek nekik a saját nemük és a másik nem testén végbemenő pubertáskori változásokról, és arról, hogyan fogan meg a gyerek. Az egyesület évente mintegy 15 tanfolyamot indít Bajorország-szerte.

Pár évvel ezelőtt Ausztriában indult lejárató kampány a Teenstar ellen. Akkor Gudrun Kugler, az osztrák Nemzeti Tanács tagja azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

„Ez nem tisztességes, hogy a Teenstart támadják, miközben más programok ellenőrizetlenül működhetnek az iskolákban.”

A kép forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre