Nincs mitől félni: járvány idején is biztonságos a véradás

A koronavírus-járvány eddigi ideje alatt 60 kórház több mint 4000 alkalommal használta fel a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a fertőzöttek gyógyításában. A plazmadonorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazmakészleteket maximálisan feltöltöttük – tájékoztatta lapunkat az Országos Vérellátó Szolgálat.

Egy testvérpár vért ad a Magyar Református Szeretetszolgálat 13. Szeretethíd önkéntes programján a Millennium Házában a Városligetben 2021. május 14-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Vérkészítményekre nem csak pandémia idején, hanem mindig szükség van. Az emberi vér ugyanis csak emberi vérrel pótolható, ezért a gyógyító munkában a vérkészítmény-alkalmazás szerepe nélkülözhetetlen – hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). A sürgősségi ellátástól kezdve az életmentő műtéteken és bizonyos onkológiai ellátásokon keresztül a szülésekig, ortopédiai műtétekig vagy szervtranszplantációkig mindenütt szükség van a vérkészítményekre.

 

Plazmaadással a Covid-fertőzöttek megmentéséért

A koronavírus-járvány eddigi ideje alatt 60 kórház több mint 4000 alkalommal használta fel a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a fertőzöttek gyógyításában. A plazmadonorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazma-készleteket maximálisan feltöltötték. A járvány enyhülésével csökken azon fertőzöttek száma is, akiknek erre a készítményre van szükségük, ezért az OVSZ a jövőben a gyógyítói igényeknek megfelelő ütemben kéri majd plazmaadásra a lehetséges donorokat. Újabb jelentkezőket egyelőre nem várnak.

 

Adhatunk-e vért COVID-fertőzés után?

Aki COVID-19 betegségből teljesen felgyógyult, tünetmentes, a gyógyulást követően három hét múlva adhat vért. Amennyiben be tudja mutatni a garatminta PCR-vizsgálat negatív eredményét, akkor a kizárás a gyógyulást követően már két hét múlva feloldható. Akkor sem kell lemondanunk a véradásról, ha beoltattuk magunkat. A magyarországi oltási program keretében beadott védőoltás ugyanis láz-, tünet-, és panaszmentesség esetén nem kizáró ok. Az oltás után (különösen az ismétlő oltást követően) néhány napig azért célszerű pihenőt tartani.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább, így nincs szükség arra, hogy a levett vérmintákat szűrjék koronavírusra.

– Világszerte sok millió beadott transzfúzió nyomon követését alapul véve nagy biztonsággal mondhatjuk ki, hogy vérkészítménnyel nem adható át a betegség. Véradóhelyszíneink nagyon biztonságosak, mindazok, akik eljönnek, ezt látják és tapasztalják is. A véradásokon, a cseppfertőzés lehetőségének minimalizálása érdekében szigorú feltételeket kell betartani, a beléptetésnél ugyanúgy, mint a szakmai tevékenység során. Mindennek köszönhetően eddig nem történt véradáson koronavírus-cseppfertőzés. Munkatársaink döntő többsége pedig már oltott is – tájékoztatta lapunkat az OVSZ.

A véradóhelyszíneken minden feltételt megteremtenek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között adhassunk vért. (Fotó: Pixabay.com)

Nem kell félni a fertőzéstől!

A koronavírus-járvány tavalyi kirobbanását követően némileg visszaesett a véradásra jelentkezők száma, melynek oka egyértelműen a fertőzésről való félelem. Az Országos Vérellátó Szolgálat arról tájékoztatta lapunkat: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a véradóeseményeken biztonságos környezetet biztosítsanak mind a véradók, mind a dolgozók számára. Bevezették a webfelületen történő időpontfoglalás lehetőségét, a véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítják és elvárják a kézfertőtlenítést. Minden véradó sebészi maszkot kap, és belépés előtt lázmérésen esik át. A 37,5°C-os vagy az azt meghaladó hőemelkedést mutató személyek nem léphetnek a véradás területére. Korlátozták a véradás helyszínén egy helyiségben tartózkodó személyek számát is. A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló területet úgy alakítják ki, hogy biztosított legyen a véradók között a minimum 1,5 m-es távolság. Az OVSZ hangsúlyozta:

a véradásra jelentkezésnek nem feltétele a védettségi igazolvány bemutatása!

Aki szeretne vért adni, érdemes felkeresnie az OVSZ vagy a Vöröskereszt honlapját. Egyrészt, mert innen tájékozódhat arról, hogy hol adhat vért a lakóhelyéhez közel, másrészt egyes véradási helyszíneken időpontot is lehet foglalni, így könnyebb beosztani a napi teendőket.

 

Ki adhat vért?

A véradói korhatár jelenleg 18-65 év között van, első véradás 60 éves korig lehetséges. Férfiak 365 naponként öt esetben, nők négyszer adhatnak vért. Véradásra az jelentkezhet, aki egészségesnek érzi magát, és testsúlya eléri az 50 kilogrammot. Az OVSZ kiemelte: a véradás felfogható egy kisebb szűrővizsgálatnak is, hiszen az előzetes orvosi vizsgálaton vérnyomás- és hemoglobinszint-mérés is történik. A véradásnál levett 1 egység teljes vérből 3 különböző készítményt állítanak elő (vörösvérsejt, trombocita és plazma). Ezeket 3 különböző beteg is megkaphatja, vagyis egy véradással három embertársunknak is segíthetünk!

 

Hazánkban nincs vérhiány

Magyarországon ugyan nincs vérhiány, ám a tervezhető műtétek újraindulásával megnő a kórházak vérigénye is. Az OVSZ erre számított, felkészült, így a növekedő igények kiszolgálása érdekében  növelik a véradási lehetőségek számát, és mindenkit arra kérnek, hogy jöjjön el vért adni. Ez azért is különösen fontos most, mert közeleg a nyár, melynek legnagyobb kihívása az átlagos vérmennyiség biztosítása. A véradói hajlandóság ugyanis ilyenkor érezhetően csökken. Ebből kifolyólag intenzívebb toborzással igyekeznek véradásra buzdítani az egészséges lakosságot. Hazánk a véradást illetően az európai adatokat tekintve erős középmezőnyben van, így az ország vérellátása folyamatosan biztosított.

Ezek a gyerekek sokszor olyan ételeket esznek, amit mi csak az állatoknak adnánk

Merkely: az újrainduló egészségügyi beavatkozásokhoz elengedhetetlenek a vérkészítmények

Minden vérkészítményre szükség van a pandémia miatt

Iratkozzon fel hírlevelünkre