Bese Gergő atya: „Ki kell mondani, az abortusz gyilkosság!”

December 28-án Aprószentek ünnepét üljük. A mai napon emlékezünk azokra a gyermekekre, akiket Jézus születése után öletett meg Heródes a prófétai ígéreteket beteljesítő Messiás király miatt, azt gondolván, hogy így megmentheti királyságát.

Nem maradtak fenn számok arról, mennyi gyermek esett áldozatul az uralkodó félelmének, haragjának, gyűlöletének, de történészek ezres nagyságrendről értekeznek.

Alighogy a bölcsek elhagyták Betlehemet, Józsefnek álmában megjelent egy angyal, és így szólt:

„Kelj föl! Fogd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, és maradj ott, amíg nem szólok, mert Heródes keresi a gyermeket, és meg akarja ölni!”

József engedelmeskedett, még azon az éjszakán elindult Jézussal és Máriával Egyiptom felé.

Az ártatlanul megölt gyermekek emléknapja

Nemcsak a kétezer évvel ezelőtt brutálisan meggyilkoltakért imádkozunk a mai napon, hanem az abortuszban ártatlanul halálra ítélt és a kivégzett gyermekekért is.

Ki kell mondani, ami nagyon sokaknak bántja a fülét: az abortusz gyilkosság!

Nem lehet mismásolni, kozmetikázni a dolgot! Persze az érintettek, vagy a szabadosság hangos hirdetői a magánszférába történő beavatkozásról kiabálnak, amikor a magzat jogairól, védelméről esik szó.

Nem akarják meghallani, hogy az élethez való jog a fogantatástól a természetes halálig tart. A halál kultúrájának építői, vezetői mindent megtesznek, hogy elhallgattassák a lelkiismeret hangját felerősítő életvédőket. Pedig nem lehetünk biztonságban, nyugalomban addig, amíg egy magzat is veszélyben van.

Sokan hasonlították az abortuszt végrehajtó anyák méhét az auschwitzi és a birkenaui megsemmisítő táborokhoz. Ott, zsidók, cigányok, keresztények százezrei fölött mondták ki a halálos ítéletet: nincs rád szükség! Majd a gázkamrába vezették az áldozatokat.

Emberek döntöttek a másik ember élete felett! Van különbség az abortusz és a népirtás között?

Mind a kettő esetben ártatlan áldozatokról van szó. Mindkét esetben lehet narratívát gyártani arról, miért van szükség a cselekedetre. Mindkét esetben olyanok döntenek az élet fölött, akik megszülettek, vagy akik szerencsésebb módon élhettek/élhetnek.

Hazánkban sem dőlhetünk hátra az adatok ismerete után. Európa élbolyában voltunk az elmúlt évtizedekben a terhességmegszakításokat illetően. A kutatások feltárták azokat a társadalmi csoportokat, akik leginkább veszélyeztetettek ebben a kérdésben.

Az elmúlt harminc évben fokozatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon: az 1990-es 90 ezer 2021-re 22 ezerre csökkent, olvasható ki a KSH statisztikájából. A legtöbb terhességmegszakítást továbbra is a 20-24 éves korosztály végezteti el, de a 25–29 évesek körében is magas az arány.

Iskolai végzettség alapján az látható, hogy az összes beavatkozás közül a nők 50,45 százaléka csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik, de a középiskolát befejezettek aránya (22,51 százalék) is magas. Ha számszerűen nézzük az adatokat, akkor látható azonban az egyes végzettségek esetében is a csökkenés: 1995-höz képest az általános iskolai legmagasabb végzettséggel rendelkezők körében az abortusz száma több mint a felére csökkent, a középiskolai végzettséggel rendelkezőknél pedig a negyedére.

A területi adatok egyrészt szemléltetik a csökkenő tendenciát, másrészt a legfrissebb (2016-os) elérhető statisztikák felhívják a figyelmet arra, hogy az elvégzett abortuszok száma regionális szinten is eltérő. A legtöbb terhességmegszakítás az ország szegényebb régióira jellemző, mint Észak-Magyarország és Észak-Alföld (ezeken belül is főleg Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye); illetve délen, Somogy megye környékén is kiugró értékek láthatók. Tehát a területi megoszlás leginkább szociális problémákra mutat rá.

E két bekezdés is mutatja, mennyire nagy szükség van az iskolai edukációra. A keresztény, életvédő, szexuális felvilágosításra. Nem az a megoldás, hogy átruházzuk a feladatot más szervezetekre, vagy az internetre, mert abból nem jövünk ki jól.

A pedagógusoknak és szülőknek a lehető legéberebben kell figyelni a gyermekek érdeklődésének kinyílását a szexualitás felé, és mederben kell tudni tartani.

Az alacsony iskolai végzettség és a nehéz szociális körülmények ellen pedig tenni kell, mert életekről van szó!

2022-ben 88.400 élveszületésre sajnos továbbra is 21.779 abortusz jutott. Még mindig a 110.000 megfogant élet 20 százaléka gyilkosság áldozata lesz!

Aprószentek ünnepén adjunk hálát az életünkért, hogy szüleink igent mondtak ránk és nem a „megsemmisítő táborba” száműztek. Illetve imádsággal és tettel is álljunk ki az élet védelmében!

Címlapkép: illusztráció. Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre