Ha terhes a nejed, dobd ki – játék az élettel

Ezer fronton támadnak az életellenes erők. Ott is, ahol a legkevésbé számítanánk rá. Most épp a gyerekeinket bombázzák azokban a számítógépes játékokban, ahol nem katonák vagy szörnyek verekednek össze, hanem a férj a várandós feleségével, vagy a feleség a férj új szeretőjével... Mielőtt a fiataljaink elhinnék, hogy a játék szereplői az élet igazi hősei, meséljünk nekik egy kicsit arról, hogy mennyi küzdelmet és lemondást vállaltunk értük annak idején!

A Hero Wars már nem először dobja a szemem elé a családcentrikusnak kicsit sem nevezhető hirdetését. Soha nem játszottam efféle számítógépes játékokkal – én és a szüleim kérnek ezért elnézést –, ennek ellenére mégis végig kell néznem a cég brutalitásra épülő reklámjait.

Nem katonák, vagy dzsiájdzsók, vagy tudom is én, mik csapnak össze egymással. Egy csepp vér sem pirosozza be a képernyőt.

A számítógépes játék hirdetése konkrétan arról szól, hogy a férj, feltűrt ingujjban, konyhai tésztaszedővel fenyegeti a várandós, nagy hasú feleségét, akit végül kipenderít a házból.

Ezen a ponton nem értettem, mi lehet ennek a játéknak a lényege. Arra gondoltam, hogy szuperhősök helyett most egy férj és annak állapotos felesége fog összepofozkodni a játékban résztvevők irányításával. De nem. A terhes asszonyka egy elhagyatott házba vetődik, ahol – és innen jön a játék lényege – meg kell küzdenie a szerelés és karbantartás minden nehézségével. Ha rossz szerszámot választ ki – mondjuk kalapácsot a budi kitisztításához –, akkor darabokra törik a fajansz, stb. Ügyesnek és háziasnak kell tehát lennie a gyerekét nemsoká világra hozó, elhagyott asszonykának.

A játék innentől akár vicces-hasznos is lehetne. Megtaníthatna arra, hogy mit és mivel javítsunk meg a háztartásban. Ám a kontextus, amibe az egészet beágyazták, a kerettörténet egész egyszerűen megalázó és agresszív. Azt sugallja: hát minek csináltattad fel magad a férjeddel?! Soha nem lehet tudni, hogy mikor dob ki a házadból – az a szemétláda! Illetve azt is, hogy egy gyereket váró kismama egészen haszontalan a háztartásban, ezért jobb mihamarabb megszabadulni tőle. Azt már csak én teszem hozzá, hogy a heteken belül világra jövő utóddal együtt…

A felnövekvő nemzedékek rombolása tehát – ahogy ez a játék is tökéletesen alátámasztja – finomodik, és még jobban finomodik.

Immár nem elég pusztán az agressziót elültetni a gyerekek és a fiatalok szívében, hanem minden eszközzel azt kell erősíteni bennük, hogy a család csak nehézséget jelent az életben, és mindentől, ami az egyéni ambícióidat keresztülhúzza, szabadulj meg mihamarabb. A gyermekvállalás körüli krízisek gyilkos megoldásaira érzékenyítve lesznek a saját gyerekeink a széttört családok hős tagjainak irányítóivá.

Pedig nem azok a hősök, akik megszabadulnak a szívük alatt megjelent élettől, nem is azok, akik a családi kötelékeiket levetik magukról, hogy önző vágyaikat elégítsék ki. Épp ellenkezőleg:

a valódi hősök azok, akik az életüket is képesek feláldozni a házastársukért és a születendő gyermekükért. Az igazi hősök közöttünk élnek. 

 

Gável András

 

 

Gigantikus méretű pénisszel szórakoztatja a gyerekeket egy dán mesecsatorna

Vági Márton nem érti, ezért kampányol a gyerekvállalás ellen

A kiemelt kép forrása: You Tube hivatalos hirdetés

Iratkozzon fel hírlevelünkre