„Joe Biden áll az eddigi legkifinomultabb, legbrutálisabb keresztényellenes hadjárat élén”

,,Nem tudok támogatni egy abortuszpárti politikust pusztán azért, mert szociális bérlakásokat épít; a relatív jó miatt nem kell beletörődnöm a rosszba” – fogalmazott Gerhard Müller bíboros egy interjúban. A Hittani Kongregáció korábbi prefektusával a kath.net, osztrák katolikus portál készített interjút, amelyben az amerikai választások mellett szóba került Biden katolicizmusa, valamint a jelenlegi lengyelországi helyzet is.

Az amerikai választások kapcsán a bíboros atya kiemeli, hogy aki politikai preferenciák alapján relativizálja a katolikus tanítást, és az élet szentségének kérdéskörét, az valójában szembehelyezkedik a katolikus gondolattal.

„Politikai, médiabeli és gazdasági hatalmával jelenleg az USA az, amely a nyugati kultúra ellen immár 100 éve zajló keresztényellenes hadjárat mostani – minden korábbinál kifinomultabb és brutálisabb – megnyilvánulásainak az élére áll.”

Bár az Amerikai Püspöki Konferencia erőteljesen elítélő nyilatkozatot adott ki Biden abortuszpolitikája kapcsán, mégis vannak amerikai püspökök, akik támogatják az új elnököt. Müller ezzel összefüggésben kiemelte: a katolikus püspököknek épp abban kell különbözniük a politikusoktól és az ideológusoktól, hogy ők mindenkor Isten szavának  engedelmeskednek… Hamis apostol lenne az, aki Isten szavát relativizálná annak érdekében, hogy megfelelhessen a pártpreferenciáinak. Ugyanakkor mégis sok olyan klerikust találunk – még egészen magas vatikáni pozícióban is –, aki vak Trump-ellenességében képtelennek tűnik észlelni azt a súlyosan keresztényellenes irányvonalat, amely épp jelenleg bontakozik ki az Egyesült Államokban.

A jezsuita kommunikációs tanácsadó kiáll a botrányos Szűzanya-ábrázolás mellett

Több amerikai püspök is arról beszél, hogy meg kell tagadni Bidentől a szentáldozáshoz járulás lehetőségét, hiszen az abortuszról vallott nézetei miatt valójában nincsen közösségben az egyházzal (vagyis önmagától beálló kiközösítés sújtja). Más püspökök azonban kiállnak Biden szentáldozáshoz való joga mellett. Müller bíboros ez utóbbira reagálva elmondja, hogy

„Még a katolikusok közé is beszivárgott az az abszurd vélemény, hogy a hit egy magánügy,

valamely helytelen dolog viszont a közügyekben megengedhető, elfogadható, támogatható. A törvényhozásban, vagy a valamely kormányzat működtetésében részt vevő keresztények a gyakorlatban nem mindig tudják a természetes erkölcsi törvényt minden téren érvényre juttatni… Ugyanakkor helytelen dologban sohasem vehetnek részt; sem aktívan, sem passzívan. A legkevesebb az, hogy tiltakoznak ellene, és amennyire csak lehet, ellenállnak – még akkor is, ha ezért hátrányos megkülönböztetést kell elszenvedniük.”

A lengyelországi eseményekkel kapcsolatban Müller kiemeli, hogy a lengyelek az elmúlt 200 évben többet harcoltak katolikus hitükért és az államukért, mint bármelyik európai nép. Ennek ellenére rosszindulatú előítéletek érik őket, melyeket ráadásul olykor egyházi körökben is kritikátlanul elfogadnak.

„Meg kell állítanunk az abortuszpárti puccskísérletet”

Sokan a lengyel klerikusok és hívők kemény elköteleződését egy „tradicionalista alapérzet” hatásának tulajdonítják, illetve azt állítják, hogy a lengyelek nem eléggé demokratikusak.

Már csak emiatt is sokkal nagyobb szolidaritást kell tanúsítanunk lengyel katolikus testvéreinkkel – zárja gondolatait Müller bíboros.

Az eredeti, teljes írás itt olvasható.

 

Chvála Márton

 

Gerhard Müller: Európában is létezik a keresztényüldözés enyhe formája

Müller bíboros: össze kell fognunk a békéért

Felszólították Bident az amerikai püspökök: jóra használja hivatalát!

Kiemelt képünk forrása: Gerhard Ludwig Müller facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre!