Felszólították Bident az amerikai püspökök: jóra használja hivatalát!

Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump egyik rendelkezését, amely az abortusz visszaszorítása érdekében született - számolt be Kathpress katolikus hírügynökség pénteken. Az intézkedéssel Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön egyaránt, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek külföldön vagy támogatták azt.

A rendeletet eredetileg még Ronald Reagan elnök adta ki 1984-ben. Azóta minden republikánus elnök ragaszkodott hozzá, és minden demokrata elnök felfüggesztette az alkalmazását. A katolikus egyház és az abortusz ellenzői bírálták a döntést.

„Sajnálatos, hogy Biden az egyik első intézkedésével támogatja az emberi élet aktív megsemmisítését” – írta az amerikai püspöki konferencia a helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében. Az amerikai katolikus egyházi vezetők megjegyezték: az elnök döntése összeegyeztethetetlen a katolikus tanokkal, etikátlan, és sérti az emberi méltóságot.

„Nyomatékosan kérjük az elnököt, hogy jóra használja hivatalát, és elsőként vegye figyelembe a leggyengébbeket, beleértve a még meg nem született gyermekeket” – húzták alá.

Biden gyakorló katolikus, de évtizedek óta támogatja az abortusz engedélyezését.

A Marist Poll katolikus közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint az amerikaiak 77 százaléka elutasítja, hogy közpénzből finanszírozzanak abortuszokat. Pénteken tartják a Menet az életért nevű hagyományos abortuszellenes tiltakozást, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt az online térben rendeznek meg.

A Menet az életért megmozdulást minden év januárjában megtartják. A résztvevők így emlékeznek a szövetségi legfelsőbb bíróság Roe versus Wade ügyben hozott döntésére. Az 1973. január 22-i ítélet magánügynek nyilvánította az abortuszt, és ezzel felfüggesztette annak általános tilalmát az Egyesült Államokban.

Az amerikaiak kifejezetten ellenzik, hogy a pénzüket abortuszokra költsék

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/USA TODAY/Robert Deutsch