Lásd be, iszonyú rossz neked, ha több pénz marad nálad

Van ez a kreatív tehetségkutató verseny az ún. független újságírók és elemzők körében, amelynek lényege, hogy ki tudja frappánsabban bebizonyítani: ebben az országban az objektíve kedvező és az adófizető polgár zsebében több pénzt hagyó intézkedések sem tekinthetők semmi egyébnek, mint a hibrid rezsim bűzös leheletét árasztó, végtelenül káros populista ármánynak.

Most ismét lezajlott egy izgalmas forduló, ezúttal a 25 év alatti fiatalok 2022-től kezdődő jövedelemadó-mentességének témájában; részemről közönségszavazatomat mindenképp a 168 óra publicistájának adnám, aki ezzel a mondattal vezeti be pályaművét: „Az érintettek bizonyára örömmel fogadják a hírt, de van-e ennek az intézkedésnek bármi ezen túlmutató értelme?”

A fogalmazásmód jóval kifinomultabb, mint a Brian életében, de azért érezzük mögötte a finom humort: „Jól van, elfogadom, több pénz marad a fiataloknál. Persze, nyilvánvalóan ez is segítheti az önállósodást. Plusz jutalmazza azt, aki 25 éves kora előtt megkezdi a GDP-lapátolást. És oké, ebből a 150 milliárdból se stadionok lesznek. Ebből se Mészáros Lőrinc fizet ki alvállalkozókat. Költhetik az ifjak akár Special Feri Edition pólókra is, ha úgy kívánják… Na, de eltekintve ezektől… mi a jó ebben?” – „Az érintettek örülnek neki…” – „Pff, örülnek… demagóg!”

Az a tuti, ha a polgár nem örül. Abból nincs gond. Az adóemeléses, kedvezményelvonásos, gázáremeléses, középosztály-sanyargatós korokban mindig olyan megnyugtatóan egyértelmű a helyzet: nincs az, hogy bizonyos rétegek kifejezetten fellélegeznének. Érdemben a nemdolgozónak se jobb, de legalább a dolgozónak is rosszabb, ahogyan azt a kommunista egyenlőségeszmény diktálja.

Ide kapcsolódik a pályamunka azon gondolata is, miszerint a négygyerekes anyák szja-mentességére sincs „igazán jó magyarázat”, merthogy az nem magát a gyereknevelést segíti, hanem csak post festa jár, amikor már „kirepülnek a srácok”. Mármost számomra elég jó magyarázatnak tűnne az utólagos elismerés is, különös tekintettel a nyugdíjkorhatár folyamatos emelkedésére (a megspórolt pénzt lehet ám az unokákra is költeni, vagy netán a gyereknevelés miatt késleltetett személyes vágyak kielégítésére és a férj–feleség kapcsolat életközépi erősítésére felhasználni), csakhogy a mentesség simán igénybe vehető már akkor is, amikor a „srácok” még nem repültek ki, de már nem kell őket pelenkázni. Hol az a baj, hogy a kormány a sparhelthez láncolja a nőket, hol meg az, hogy a négygyerekeseket is ösztönzi a munkavállalásra, fura.

De vissza a fiatalok adómentességéhez, amelynek állítólagosan további hátránya, hogy attól még nem csökken az ifjúsági munkanélküliség, pedig az milyen magas. Ez is egy kiváló érv, mert bármikor okot ad a lamentálásra, csak éppen kicsit más fényt kap, ha megtekintjük a konkrét számokat. Az Eurostat adatai szerint 2020 októberében, a fiatalok tömegeit foglalkoztató turizmus és vendéglátás orbitális válságának közepette Magyarországon a 25 év alattiak 11,9 százaléka volt munkanélküli, ami a hatodik legkedvezőbb adat az Európai Unióban; Svédországban az arány 23,5%, Luxemburgban 21,6%, Bezzegromániában 19%, Spanyolországban pedig 40,4%. Értem én, hogy mindig fontos rémüldözni és szörnyülködni, de a 2022-es adómentességet amiatt bírálni, mert 2021 elején – ismert okokból – sajnos épp nincs szükség színházi jegyszedőkre és kocsmai pultosokra, kicsit olcsó megoldás.

Még jó, hogy a versenyzőnél van készleten egy jóval szenzációsabb érv is: ha valamikor egy számjegyűre csökkenne az szja, akkor ez az adómentesség már totálisan „súlytalanná” válna. Alig jelentene könnyebbséget! Értjük: az lenne csak az igazán drámai, ha mindenki csupán 9%-ot adózna, mert akkor a 25 év alattiak többé nem 15%, hanem 9% helyett fizetnének nullát, azaz buknának 6 százalékpontnyi semmit. Hát ja, magam is mindig rettegek attól, hogy mi van, ha megkapom ajándékba azt, amit akciósan terveztem megvenni. Egy csomó kedvezményt elveszítenék!!!4!

A fordulót végül mégis Pogátsa Zoltán nyerte, lényegében rajt-cél győzelemmel. „Orbán Viktor, ha gazdasági problémával szembesül, rögtön az adócsökkentés jut eszébe” – mutatott rá szentenciózusan a probléma velejére. És milyen igaza van. Úgyhogy 2022-ben legyen mindenki észnél, aki végre több adót akarna fizetni, és szavazzon a megfelelő pártkonglomerátumra!

 

Francesca Rivafinoli

Szerzőnk további cikkei ide kattintva olvashatók

 

Egy csomó pénzt kapsz piára, ha beoltatod magad!

Miért zavar téged mások boldogsága?!?

Kiemelt képünk forrása: Getlevelhead

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre