A nevelőszülők ugyanúgy életet mentenek, mint egy orvos, csak másképpen csinálják

Egy 3 és 5 éves testvérpár úgy került be hozzánk, hogy a szomszédok jelentették: 2-3 napja teljesen egyedül vannak bezárva a házba – mondta el lapunknak Gál Beatrix, a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat igazgatója. Bármilyen szörnyen hangzik is, ez még a kevésbé súlyos esetek közé tartozik, hisz sokakat fizikai vagy szexuális bántalmazás miatt emelnek ki vér szerinti családjukból. Az ilyen nehéz sorsú gyerekek életében kulcsszerepet tölthetnek be a nevelőszülők. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez a fogalom mit is takar, és hogy egyáltalán nem egyenlő az örökbefogadással. Gál Beatrixet arról is kérdeztük, hogy ki és hogyan válhat nevelőszülővé.

Gál Beatrix, a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat igazgatója

– Többször találkoztam az egyik közösségi portálon egy hirdetéssel, ami arra biztatott, hogy legyek nevelőszülő. Tényleg ekkora a baj, hogy így kell toborozni a jelölteket?

– Sajnos igen. Hazánkban jelenleg is több mint 12 ezer olyan gyerek van nevelőotthonban, aki családban is lehetne. Ez őrült nagy szám. Folyamatos a sorban állás a gyerekek részéről, hogy családba kerülhessenek. Minden olyan kommunikációs csatornát használnunk kell, amelyen keresztül át tudjuk adni az embereknek azt az üzenetet, hogy

nevelőszülőnek lenni jó.

Erre bármely közösségi oldal alkalmas lehet, de igyekszünk minden más médiafelületen is megjelenni. Ugyanis az, ennyi nevelőszülő hiányzik a rendszerből, információhiány következménye is. Sokan összekeverik az örökbefogadással, nem tudják, miről is szól valójában ez a vállalás, vagy egyenesen rossz sztereotípiákat kötnek hozzá.

– Mit jelent pontosan nevelőszülőnek lenni? Meddig tartózkodnak ezek a gyerekek náluk?

– Amikor valaki örökbe fogad egy gyereket, az – ahogy a szóban is benne rejlik – egy életre szól. Az egy visszavonhatatlan jogi lépés, az örökbefogadás pillanatától kezdve családként működnek. A nevelőszülőkhöz ezzel ellentétben olyan gyerekek kerülnek, akik valamiért nem örökbe fogadhatók, például nem rendezett a jogi hátterük, vagy nem mondtak le róluk a szüleik. Először azok a csecsemők is nevelőszülőkhöz kerülnek, akiket a kórházban hagynak, hisz időbe telik, míg megtalálják számukra az ideális örökbefogadókat. De sajnos az is előfordul – főként óvodás vagy kisiskolás korban –, hogy ki kell emelni őket a családból.

Bántalmazzák, elhanyagolják, vagy nem gondozzák őket megfelelően.

Az, hogy meddig vannak a nevelőszülőknél, teljesen változó. A kórházban hagyott csecsemők sorsa rendeződik a leggyorsabban, hiszen ha őket nem keresik, akkor gyorsan örökbe fogadhatóvá válnak. Kiemelés esetén sokszor előfordul, hogy a vér szerinti szülők valamilyen szinten kapcsolatot tartanak a gyermekkel, és amíg ez a helyzet fennáll, nem adhatók örökbe. Sokszor előfordul az is, hogy emiatt nevelőcsaládban nőnek fel.

A kórházakban hagyott csecsemők mindegyike először nevelőszülőhöz kerül, míg megtalálják számára az ideális örökbefogadó családot

– Hogyan működnek a nevelőcsaládok?

– Teljesen úgy, mint egy átlagos család. Csak ez nem végleges. Bármikor bármi történhet, ami változtat ezen a helyzeten. Például a bántalmazó fél kikerül a gyermek vér szerinti családjából, és akkor a család alkalmassá válik arra, hogy visszakerüljön a gyermek. Esetleg megjelenhet egy vér szerinti rokon, aki befogadja. Illetve ha a szülők nem jelentkeznek egy ideig, akkor örökbefogadó családba kerülhetnek.

– A nevelőszülőknél elhelyezett gyermekekkel is kapcsolatot tarthatnak az igazi szüleik?

– Igen, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a vér szerinti szülő egy nap hirtelen bekopog a nevelőszülőhöz! Ez is egy tévhit. A szülő sokszor azt sem tudja, hogy hol lakik a gyereke. A gyámhatóság határozza meg a helyszínt és az időpontot, ahol és amikor lehetőség nyílhat a találkozásra. Tehát a szülői kapcsolattartás felügyelet alatt történik.

– Hogyan lehet lelkileg kezelni azt, hogy a gyereket egyszer csak elviszik? És hogyan lehet megtalálnia az arany középutat egy nevelőszülőnek, hogy sok szeretetet adjon, de képes legyen elengedni is, ha kell?

– Minden jelentkező komoly pszichológiai alkalmassági vizsgálaton vesz részt. Sokak ezen meglepődnek, és úgy reagálnak: „Ó, hát én felneveltem négy gyereket, miért ne lennék erre alkalmas?”. Bizony lehet, hogy nem az, pont amiatt, amire rámutatott a kérdésében. Sokan valóban nem lennének képesek feldolgozni azt a traumát, hogy a gyerek elkerül tőlük. Nyilván erre tudatosan készülnek a nevelőszülők.

Sokszor alakul ki erős kötődés, hiszen családként élnek együtt.

Az is gyakran előfordul – főként, ha több éve élnek már együtt –, hogy maga a nevelőszülő dönt úgy, hogy örökbe fogadja a gyermeket. Mindenkinek nehéz, akinek nem, azt a szülőt rosszul választottuk ki… Próbálunk erre mindenkit felkészíteni. Szakembereink folyamatosan segítik és támogatják a családokat, az elválás feldolgozásában is.

Sokszor hihetetlenül mély kötődés alakul ki a nevelőszülő és gyermek között

– A pszichológiai alkalmasság mellett minek kell még megfelelnie a nevelőszülő-jelöltnek? Egyedülállók is válhatnak nevelőszülővé?

– Igen, vannak egyedülálló és házas nevelőszülőink is, illetve komplett családok, ahol már vannak vér szerinti gyermekek. 24 év az alsó korhatár. Felső korhatár nincs, azt viszont előírják: a gyermek és a nevelőszülő között nem lehet 50 évnél nagyobb korkülönbség. A végzettséget illetően és anyagi szempontból nincsenek elvárások, a nevelőszülő ugyanis kap anyagi juttatást, amiből el tudja tartani a gyermeket. A lakhatással kapcsolatban vannak még előírások: a gyereknek külön hálószoba kell, és gyerekenként minimum 6 négyzetméter szükséges. De egy 18 négyzetméteres szobában lakhat 3 gyerek is, a lényeg, hogy ne egy légtérben legyenek a szülőkkel.

– Akár „teljes állású” nevelőszülő is lehet valaki?

– Igen, erre van lehetőség, a nevelőszülőség önálló hivatás is lehet, ha valaki több gyermeket vállal. Sokszor egyébként olyanok is jelentkeznek, akik hamar vállaltak gyermeket, és 40 egynéhány éves korukra kirepültek a sajátjaik.

A kiemelt gyermekek egyetlen esélye a teljes életre, ha testi-lelki biztonságot adó családban nőhetnek fel

– Sokan talán azért sem mernek belevágni ebbe a szép küldetésbe, mert attól félnek, túl nehéz lelki „csomaggal” érkezik a gyerek, ami miatt nehezen kezelhető.

– Ezek a gyerekek nagyon aranyosak, bár nyilván mindegyikük komoly „batyuval” érkezik, hisz ki kellett emelni őket a családból. De egy bántalmazott gyereknél is jellemző, hogy inkább visszahúzódóvá válik, és egy kicsit nehezebb megnyitni. Ez sokkal jellemzőbb, mint az, hogy agresszívek vagy nehezen kezelhetők lennének. A nevelőszülőknek komoly pozitív visszajelzés és óriási élmény, amikor sikerül elérniük, hogy ezek a gyerekek újra kinyíljanak és mosolyogjanak a világra.

– Mióta működik a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat, és hány gyereknek segítettek nevelőszülőhöz kerülni?

– Hét éve működünk. Jelenleg körülbelül 200 gyermek van kint családoknál, akiket mi helyeztünk el, és az elmúlt években rajtuk kívül még 150 gyereknek találtunk nevelőszülőket. Ezt a 150 gyereket már örökbe adtuk azóta, vagy visszakerültek vér szerinti családjukhoz.

– Hogyan jut el egy gyerek odáig, hogy nevelőszülőhöz kerül? Milyen sorsok, tragédiák állnak mögöttük?

– A legáltalánosabb a testi-lelki elhanyagolás. Ennek vannak szélsőséges formái is. Például egy 3 és 5 éves testvérpár úgy került be hozzánk, hogy a szomszédok jelentették: 2-3 napja teljesen egyedül vannak bezárva a házba. És ennél csak szörnyűbb helyzetek vannak: a fizikai vagy szexuális bántalmazások… Utóbbi két esetben azonnal kiemeljük őket a családból. Ha „csak” az elhanyagolás vagy egyéb enyhébb hanyagság történt, akkor a családsegítők elmennek a helyszínre, és próbálnak segítséget nyújtani, megoldani a problémákat. Városi legenda, hogy pusztán anyagi okok miatt kiemelnek egy gyermeket a családból. Ahol csupán anyagi problémák állnak fenn, az alapellátás próbál segítséget nyújtani, hogy egyben tarthassa a családokat. Ilyenkor legfeljebb rövid időre kerülnek nevelőszülőkhöz, amíg megoldást találnak komfortproblémákra.

A családból való kiemelés leggyakoribb oka az elhanyagolás, de sajnos nem egyedülálló a fizikai vagy a szexuális bántalmazás sem.

– Lelki szempontból miért nagyon fontos, hogy ne nagy létszámú intézményekben, hanem nevelőszülőknél, családi légkörben nevelkedjenek?

– Míg a nevelőotthonokban nevelkedő gyerekek 80 százalékban kriminalizálódnak, vagyis fiatal felnőttként elkövető vagy áldozat válik belőlük, a nevelőcsaládok esetében ez pont fordítottan arányos: egy nevelőcsaládban felnövő gyereknek 80 százalék esélye van arra, hogy teljesen egészséges felnőtt életet éljen. Akármennyire áldozatos munkát végeznek az intézményi nevelők, nincs arra kapacitásuk, hogy a gyerekek minden szeretetigényét kielégítsék: megöleljék, megpuszilják, mesét olvassanak nekik annyiszor, ahányszor szükségük lenne rá.

A nagy létszámú intézményekben nevelkedő gyerek nem tudja megélni a családi egységet,

nem érezheti át azt, hogy van egy olyan ember az életében, akire teljes mértékben számíthat. Pedig ennek átélése olyan szintű stabilitást képes adni, ami valójában az egészséges felnőtté válás alapja. Vagyis őrülten fontos! Gyakorlatilag az az esélye a teljes életre, ha családban nőhet fel.

– Vagyis, ha nevelőszülőkké válunk, esélyt adunk egy gyermeknek a teljes és boldog életre…

– Mi mindig azt mondjuk: a nevelőszülők ugyanúgy életet mentenek, mint az orvos, csak éppen másképp csinálják…

 

Mizsei Bernadett

A gyermekvédelem nem sajnálatról, hanem együttműködésről szól

Jövőképet kell adni a gyermekvédelmi rendszerben élőknek

Rangos elismerés nevelőszülőknek

(Fotók: Pixabay.com)