Rangos elismerés nevelőszülőknek

Fontos cél, hogy a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő 23 ezer gyermek elsősorban nevelőszülői családokhoz kerüljön, ennek ösztönzése a nevelőszülői munka elismerése is. A Szent Anna-díjból évente hat adományozható – külön jutalmazzák azokat, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, vagy fogyatékossággal élő fiatal felnőttet látnak el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly alapította meg a Szent Anna-díjat, amelyet azok a nevelőszülők kapnak, akik kiemelkedően magas színvonalon végzik munkájukat. A Szent Anna-díjból évente hat adományozható; külön jutalmazzák azokat a nevelőszülőket, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, vagy fogyatékossággal élő fiatal felnőttet látnak el.

A jelöléseket augusztus 12-ig várja a Minisztérium az elismeres.szocat@emmi.gov.hu e-mail címre. A díjat november 12-én, a Szociális Munka Napján adják majd át.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága a „Befogadlak” című országjáró körúttal irányította rá a társadalom figyelmét a nevelőszülők áldozatos munkájára. Fontos cél, hogy a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő 23 ezer gyermek elsősorban nevelőszülői családokhoz kerüljön – róluk jelenleg 5500 nevelőszülő gondoskodik.

A nevelőszülői hivatás 2014 óta foglalkoztatási jogviszonynak minősül, 2020. január 1-jétől pedig azok a nevelőszülők, akik kisgyermekekről gondoskodnak, nevelőszülői gyedben részesülnek.

Forrás: OS, EMMI