Januártól nő a nevelőszülők ellátmánya

Egy, a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Bács-Kiskun megyei Helvécián.

Fülöp Attila egy hat gyermekről gondoskodó nevelőszülőnél tett látogatásán kiemelte: fontos a gyermekvédelemben annak a 23 ezer gyermeknek a sorsa, aki nem tud a vér szerinti családjában élni. Nekik vagy intézményi keretek között biztosítják a nevelésüket, vagy megpróbálnak olyan nevelőszülőket találni, akik segítenek családi körülményeket teremteni.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a 23 ezer gyermek mintegy kétharmada ma már nevelőszülőknél él. Ez a hivatás éppen arról szól, hogy annak a nehéz helyzetben lévő gyermeknek, aki nem élhet a saját szüleivel és több traumán ment keresztül, „meg kell fogni a kezét”. Ezzel lehet elérni – tette hozzá – , hogy felnőttkorban jó szocializáció után, rendezett közösségi kapcsolatokkal, stabil életet élhessenek.

A magyar kormány arra törekszik, hogy családközpontú gyermekvédelmet építsen fel, éppen ezért szükség van a nevelőszülői hálózat megerősítésére, támogatására – mondta az államtitkár. Fülöp Attila azt is megemlítette, hogy ennek érdekében sok intézkedést tett már a kormány. Az egyik legfontosabbnak azt találja, amikor a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá változott 2014-ben. Ez – mint mondta – egyrészt pénzügyi biztonságot ad, másrészt egészségügyi, társadalombiztosítási jogviszonyt is jelent a nevelőszülőknek.

Nevelőszülők száma Magyarországon – 2000-2021. (Forrás: KSH/MTI)

Az intézmény további erősítéséért bevezették a nevelőszülői gyedet (gyermekgondozási díjat) is

– tette hozzá. Hangsúlyozta: a mostani lépés pedig, hogy 25 százalékkal megemelkedik a nevelőszülők ellátmánya, azt jelenti, hogy gyermekenként nagyjából 53 ezer forint lesz annak összege. Az államtitkár egyúttal megköszönte annak az 5600 nevelőszülőnek a munkáját, aki „jövőt és közösséget tud adni” azoknak a gyermekeknek, akiknek talán gyermekkorukban a legnehezebb a sorsuk.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője azt mondta: a Fidesz-KDNP-frakciószövetség már az elmúlt években is próbálta támogatni a gyermekvédelemben élőket, a nevelőszülőket. Hozzátette: ezúttal Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselővel közösen nyújtották be azt a módosító javaslatot, amely egyrészt összevon két ellátást – a nevelési díjat és a gyermek után járó ellátmányt -, így azt a jövőben egy jogcímen, nevelési ellátmányként kapják majd meg a nevelőszülők. Másrészt a következő évtől meg is emelik az ellátmány összegét – tette hozzá.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: „végig kellett harcolni a módosító javaslatot”. A végszavazásnál csak a kormánypárti képviselők szavazatával fogadta el a törvényt a parlament, de mégiscsak sikerült ezt az eredményt elérni, így január elsejétől 25 százalékkal emelkedik a nevelési ellátmány – fogalmazott. A politikus hangsúlyozta, a mostani döntés is azt mutatja, hogy a kormány nehéz helyzetben sem hagyja magára a nevelőszülőket és a gyermekvédelemben élőket.

(Forrás: MTI)

A címlapképen Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője látható Gogolák Tiborné nevelőszülő otthonában a nevelőszülők nevelési ellátmányának emeléséről tartott sajtótájékoztatón a Bács-Kiskun megyei Helvécián 2022. november 29-én. Forrás: MTI/Bús Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre