Fülöp Attila: Magyarország elkötelezett a családközpontú gyermekvédelem építésében

Magyarország elkötelezett abban, hogy családközpontú legyen a gyermekvédelme - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden, a témában rendezett nemzetközi budapesti konferencián.

Fülöp Attila az Európa Tanács magyar elnöksége által szervezett konferencián elmondta, hogy a kormányzat tíz évvel ezelőtt két cél jelölt meg a családközpontú gyermekvédelem érdekében. Az egyik a nevelőszülői hivatás erősítése, a másik pedig az volt, hogy a gyermekvédelem területére az állam mellé segítő szereplőket hívjanak – mutatott rá.

A magyar helyzet

Az államtitkár közölte: Magyarországon 23 ezer gyermek részesül gyermekvédelmi szakellátásban, és 70 százalékuk nevelőszülőnél él. Ez az arány soha nem volt még ilyen magas, és a cél, hogy ez még növekedjen – jegyezte meg Fülöp Attila.

Fülöp Attila kiemelte, ma Magyarországon a nevelőszülői hivatás speciális foglalkoztatási jogviszony; ez már hét éve egyfajta biztonságot ad számukra. Kitért arra is, hogy 2014-ben született az a jogszabályi kötelezettség, miszerint Magyarországon 12 éven aluli gyermek esetében kötelező a nevelőszülői elhelyezés, hacsak nincs olyan körülmény, amely ezt kizárja. Ma a 12 éven aluli gyermekek 86 százalékban nevelőszülőknél vannak elhelyezve – mondta.

Fülöp Attila az állam melletti segítő szereplőkről szólva jelezte, hogy „kiemelten” számítottak az egyházi szereplőkre, mert azt gondolják, hogy szükség van a munkájukra a gyermekek érdekében. Magyarországon 75 százalékban egyházi fenntartók látnak el gyermekvédelmi szakellátást – közölte.

Gondoskodás. Család. Jövő

A Gondoskodás. Család. Jövő címmel, a nevelőszülőségről rendezett tanácskozást Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntette. A tárcavezető kiemelte, a nevelőszülők a legjobb tudásuk szerint igyekeznek biztosítani a szerető gondoskodást azon gyermekeknek, akiknek nem adatott meg, hogy a vér szerinti családjuk vegye őket körül. A rászoruló gyermekekről való gondoskodás „a legősibb magyar és keresztény értékeink, hagyományaink” közé tartozik – jelezte Kásler Miklós, felhívva a figyelmet arra, hogy

„a mi feladatunk az, hogy a mai kor kihívásaira emberséges válaszokat adjuk és megteremtsük a lehetőségét”

a szép, teljes családi életnek. A nevelőszülői feladat nem munka, hanem szolgálat és hivatás – szögezte le.

Közösségi alapú gondoskodási formák

Maria-Andriani Kostopoulou, az ET Gyermekjogi Bizottságának elnöke, aki online kapcsolódott be a tanácskozásba, elmondta, az Európa Tanács 47 tagállamában a becslések szerint 1,5 millió gyermek él „valamilyenfajta alternatív gondoskodásban”. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a családi és közösségi alapú gondoskodási formák sokkal inkább megfelelnek a gyermekek szükségleteinek, mint az intézeti, bentlakásos gondozás. Az Európa Tanács ezért támogatja az intézményi elhelyezés megszüntetését – mondta.

(MTI)

Fotó: MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre