Nem részesülhetett szentáldozásban Barack Obama volt alelnöke az abortuszról vallott nézetei miatt

Dél-Karolinában kampányolt októberben Joe Biden, aki úgy gondolta, hogy ha már ott van, ellátogat a Charlestonban lévő Szent Antal katolikus templomba is. A demokrata politikus a szentáldozásnál szembesült azzal, hogy politikai tevékenysége nem egyeztethető össze a keresztény tanítással.

A közelmúltban történt esetet bemutatva a Catholic News Agency és a The Florence Morning News is megszólaltatta Robert Morey atyát, aki nem szolgáltathatta ki az oltáriszentséget Joe Biden előző amerikai alelnöknek, mert elmondása szerint

„az az Istennel való egység egyik jele, azonban ha egy közszereplő nyíltan kiáll az abortusz mellett, azzal saját magától vonja meg a lehetőséget a szentáldozásra”.

A történet még tisztább fénytörésbe kerül, ha hozzátesszük, hogy Morey atya tizennégy éven keresztül ügyvédként és közszolgálati alkalmazottként dolgozott az USA Energiaügyi Minisztériumában, és a kánonjogot is rendkívül jól ismeri. Például az alábbi szakaszt:

A szentáldozáshoz ne engedjék a kiközösítetteket és az egyházi tilalommal sújtottakat a büntetés kiszabása vagy kinyilvánítása után, de ne engedjék oda azokat az egyéb személyeket sem, akik nyilvánvaló, súlyos bűnben makacsul kitartanak (az Egyházi Törvénykönyv, 915-ös kánon).

Forrás: Pixabay

Emellett Morey atya segítségére volt még egy Joseph Ratzinger (akkor még) bíboros által jegyzett 2004-es memorandum az amerikai katolikus püspököknek címezve, amelyben a 915-ös kánonhoz fűzött magyarázat alapján el lehetett dönteni, hogy kinek és milyen körülmények között nem lehet kiszolgáltatni az oltáriszentséget. 

„A szentség kiszolgáltatója adott esetben olyan helyzetben találhatja magát, amikor tilos kiszolgáltatnia a szentséget annak, akit például az egyházból kiközösítettek, eltiltásban részesül, vagy tartósan fennáll a súlyos bűnök elkövetésének nyilvánvaló helyzete”.

– Biden esetében a megengedő hozzáállás az abortusz és eutanázia kérdéséhez egyértelműen megalapozza a fent vázolt helyzetet

– írják a cikkben.

Hasonló esetekben – folytatódik a memorandum – a szentséget kiszolgáltató papnak ezt közölnie kell az illetővel, aki ha ezután sem hajlandó véget vetni korábbi állapotának, nem veheti magához a szentséget.

Az atya szerint attól még, hogy Biden nem támogatja az adófizetői pénzből történő abortuszfinanszírozást úgy, mint más elnökjelölt-aspiránsok, a kampány során egyértelműen kiderült, hogy nagyobb legitimációt szeretnének az úgynevezett Roe v. Wade törvénynek, amely mérföldkő volt az abortuszliberalizációban.

Forrás: Joe Biden (Facebook)

2019 nyarán egy Planned Parenthood eseményen az egykori alelnök ígéretet tett arra, hogy megszüntet minden olyan változtatást, amelyet Donald Trump vezetett be elnöksége során, emellett pedig több anyagi támogatást ígért a Planned Parenthoodnak, amely a legnagyobb számban végez abortuszokat az USA-ban.

Morey atya nyilatkozatában hozzátette: „Továbbra is imádkozni fogok Biden úrért”.

 

Forrás: NCR

Kiemelt kép: Joe Biden Doug Jones 2017-es szenátusi kampánya során (Wikipedia Commons)

KB

Iratkozzon fel hírlevelünkre