Putyin, Erdogan, Jézus

Mintha egyre több marhaság jönne szembe a gyanútlan felhasználóval, miközben eszközén netes felületeket böngészget. A közösségi oldalakban a probléma alapvetően is kódolva van, s nincs az a szemfüles beállítás, ami hibátlanul kiszűrné a tudatlan/rosszindulatú/demagóg tartalmat. 

Felesleges feszültségeket gerjeszteni pedig nem is lehet sehol jobban, mint a social media bugyraiban, ahol elég a legkisebb rezdülés is, ha találkozik néhány követő „hibáztatni kéne már valakit valamiért” vágyával, hatalmas hullámokban söpör végig rajtunk a szenny.

A közelmúltban több, világszinten is kiemelt védelmet élvező politikus látogatta meg hazánkat, aminek közvetlen hatása az átlagpolgár életére az volt, hogy fővárosunkat kisebb-nagyobb mértékben le kellett zárni. Na jó: orbitális forgalmi káosz alakult ki Budapest számos pontján, jelentősen megkeserítve az életünket. 

Az igencsak antipatikus keleti vezetők (Putyin orosz és Erdogan török elnökök) látogatása után a fotelből tiltakozni sosem rest egyszeri netpolgárok aztán megtalálták a következő közlekedési armageddon biztos forrását – kapaszkodjunk erősen: az Eucharisztikus Kongresszust. 

A katolikus világ egyik legfontosabb eseményét jövőre fogadja be Budapest, minimális mennyiségű hírfogyasztás mellett mostanra kb. mindenkinek illik tudnia róla, hitbéli meggyőződéstől függetlenül. Mi, magyar katolikusok büszkék vagyunk rá, hogy 1938 után immár másodszor lehetünk házigazdák, a pozitív üzenetekkel a társadalomhoz forduló eseményre évek óta lelkesen készülünk. 

Számítottunk persze cinikus, buta támadásokra, de ennél a sületlenségnél azért magasabb színvonalon.

Tehát sok tízezernyi megosztás és „te, ezt figyeld!” után most ott tartunk, hogy ki tudja, mennyien szentül hiszik: jövőre majd Jézus lesz útban Budapesten. 

Szeretnék megnyugtatni mindenkit: habár a rendezvényeknek van némi helyigényük, az Eucharisztikus Kongresszus az egyik legreménytelibb esemény, ami történhet velünk, s az, hogy a lelki megújulás motorja épp Magyarország lehet, mindannyiunk javára válik. Az üzenet, amit az az egy hét hordoz, a legfontosabb, amivel találkozhatunk. Fantasztikus, hogy megadatik!

Akkor is, ha esetleg le kell zárni néhány utcát egy körmenet erejéig. 

 

Vágvölgyi Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre