Hat dolog, amit tudnod kell Voltaire-ről

Többször volt börtönben, kijátszotta a francia lottót, és saját unokahúgával fogadott örökbe gyermeket. Voltaire 1694. november 21-én látta meg a napvilágot Párizsban. Születésének évfordulójára összegyűjtöttünk 6 dolgot, amit sokan ma sem tudnak a 18. század egyik legnagyobb írójáról és gondolkodójáról.

  1. Mai napig ismeretlen a híres író nevének eredete

Voltaire kapcsolata édesapjával minden volt, csak nem egyszerű: apja nem nézte jó szemmel irodalmi törekvéseit, sokkal inkább a jogot találta tisztességes szakmának. Lehetséges, hogy a fiatal fiú emiatt egyfajta lázadásként dobta el magától a családi nevet. Első bemutatója, az Oidipusz után már Voltaire néven ismerte a nagyközönség. Sokak szerint a neve gyermekkori becenevéből, a „le petit volontaire”-ből ered, amely kis zsarnokot jelent. Mások úgy tartják, hogy a név egy anagramma, mégis a mai napig nem derült fény nevének valódi eredetére.

 

  1. Egy évig a Bastille-ban raboskodott

Lázadó francia íróként nem rejtette véka alá véleményét. A francia régens család rendszeresen került terítékre műveiben, és nem éppen hízelgő módon. Első körben csak száműzték Párizsból, de a fiatal írót ez sem hallgattatta el, így a börtönbüntetés ígérete valósággá vált.

Amikor II. Fülöpről, a közutálatnak örvendő orléans-i régensről írt egy szatírát, nem maradhatott büntetés nélkül. Ebben a műben ugyanis arra utal, hogy a régens vérfertőző kapcsolatban van lányával. 1717. május 16-án a Bastille-be zárták, ahol nem meglepő módon írással ütötte el az időt. Közel tíz évvel később kénytelen volt visszatérni a Bastille falai közé, de nem sokáig tartották fogva, mert szabadulása érdekében önkéntes száműzetésbe vonult Angliába.

 

  1. Kijátszotta a francia lottót, és gazdag ember lett

1729-ben egy francia matematikussal karöltve nekiállt, hogy kiaknázza az állami lottót. Felfedezték ugyanis, hogy a nyeremény minden hónapban meghaladja az eladott jegyekből befolyó összeget. A kulcs az államkötvényekben volt, amelyekre a lottót szervezték. A kötvénytulajdonosok a részvényeik értékéhez kötötten vehettek lottószelvényeket, annak egy ezred részéért. A nyertes megkapta a kötvénye teljes értékét, és azon felül még 500 ezer livre-t. Voltaire trükkje a következő volt: kis értékű kötvénnyel olcsón juthatott lottószelvényhez, de a főnyereményre éppen akkora esélye volt, mint a tehetősebb kötvénytulajdonosnak. Ezzel a kis trükkel havonta bezsebelték a főnyereményt, de nem sokáig maradtak észrevétlenek. Maga Voltaire okozta a lebukást, aki nem állta meg, hogy ne írjon a lottószelvények hátuljára csípős megjegyzéseket a kormányról. Hiába állították bíróság elé őket, nem tudták törvényszegésen kapni őket, így gazdagon távozhattak.

 

  1. Rendkívül termékeny író volt

Voltaire tollából több mint 50 darab született élete során, emellett tucatnyi tudományos, politikai és filozófiai értekezést, és mintegy 20 000 levelet írt. Állítólag napi 18 órát töltött írással vagy diktálással, így már elképzelhető, hogyan volt képes ekkora mennyiségű munkára. Kávé nélkül mindez nem ment volna – a legendák szerint napi 40 csészével is megivott!

 

  1. Sohasem lett férj, sem apa

Ha nem is házasodott meg sosem, szeretőkben nem szenvedett hiányt a francia író. Tizenhat hosszú éven keresztül volt a szeretője Émilie de Châtelet, a briliáns és férjezett írónő, majd később saját unokahúgát, Marie-Louise Mignot-t tüntette ki figyelmével. Egészen Voltaire haláláig együtt éltek, mint egy házaspár, mégy egy gyermeket is örökbe fogadtak.

 

  1. Még halálakor is képes volt vitákat szülni

Voltaire 1778-ban hunyt el Párizsban, ahová 28 év után tért vissza halála előtt pár hónappal. Halálos ágyán a katolikus egyház tisztviselő többször is meglátogatták, hogy rávegyék, vallja meg bűneit, és vonja vissza kritikus véleményét a szervezett vallásról. Az írót mindez nem igazán hatotta meg, és állítólag ezekkel a szavakkal hajtotta el őket: „hagyjatok békében meghalni”. Ezzel hivatalosan is megtagadták tőle a keresztény temetést, de a családja titokban megszervezte azt, mielőtt a parancsot hivatalosan is kihirdették volna.

 

Kiemelt kép forrása: Wikipédia

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre